Falafel

Imorgon är det fredag och den är välkommen, trots att det är fredag den trettonde. Den här första veckan har känts lite lång och det har varit tungt att stiga upp. Ska bli skönt att få sovmorgon i två dagar. Har ni städat bort julen än? Jag har påbörjat det men inte fått bort allt, men det sista tänker jag hinna imorgon när jag slutar tidigt.

Med frysen full av älg-, fläsk- och lammkött äter vi alldeles för mycket kött. Nu måste jag skärpa mig så vi äter lite vegetariska middagar emellanåt också. Jag har dålig fantasi när det gäller vegetarisk mat oftast blir det soppa eller ev. en paj. Vad äter ni när ni ska äta vegetariskt? Idag åt vi i alla fall falafel och jag känner mig så nöjd med det.

Falafel
1 burk kikärter, 400 g
1 st gul lök
1 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
0.5 tsk salt
0.5 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1+2 msk flytande margarin

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken.
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk flytande margarin.
Forma smeten till små ovala, platta bullar och stek dem på medelvärme i margarin i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida.

Vi åt falafeln med pitabröd, sallad, gurka, tomat, rödlök, majs och yoghurt med thaichilisås. Det kan nog vara gott att äta till tabbouleh också. Jag, Leif och Olivia tyckte det var gott och Ida åt med god aptit tills Isak började prata om att det inte var gott då la hon bort sin mat och ville inte äta nå mer.

2 reaktioner till “Falafel”

  1. Ser gott ut. Kanske jag ska prova göra falafel någon dag. Just nu är jag i samma stadium som dig. Svårt att hitta på maträtter, blir lite samma varje vecka. Önskar ibland att någon kock kunde komma och laga mat en vecka med ny inspiration. Synd att Ida lyssnade på Isak. När mina pojkar var små så hade skolan en regel (som vi också körde hemma) att ingen kommenterar maten förrän alla har ätit och är mätta. Det fungerade utmärkt. Var någon osäker om de tyckte om maten tog de lite och åt det dem tog och satt sedan tysta tills alla vara klara. Mindre mat slängdes. Nu iväg och handla helgens mat – vad det nu kan bli. Ha det så bra min matinspiratör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *