Saffransdoftande fisksoppa

Det blev en hel del disk i fredags så i går gick diskmaskinen varm här hos oss. Tur att vi har diskmaskin, det hade inte varit kul att handdiska alla tallrikar. Större delen av eftermiddagen igår var vi i ishallen eftersom Isak hade hockey-sammandrag. Jag och Olivia hjälpte till med fikaförsäljningen och Leif var hockey-supporter. Det var första matcherna som de spelade på helplan och det gick bra, de vann båda matcherna, Isak hade ett assist dessutom så han var nöjd.

Eftersom vi hade kvar så mycket soppa från fredagens soppmiddag bjöd vi mina föräldrar på middag. Igår var det nästan minus 30 ute så det passade väldigt bra med en värmande soppa.

Saffransdoftande fisksoppa 4-6 port
1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
1 röd paprika
lite olivolja
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
600 g krossade tomater
1-2 paket, à 0,5 g saffran
2 tsk blandade örtkryddor; basilika, timjan, oregano
2 msk het tacosås
4 dl crème fraiche
500 g torsk-, lax- och/eller spättafiléer
200 g skalade räkor (ca 500 g oskalade)
hackad persilja

Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i cm-tjocka skivor. Rensa och skiva purjon. Rensa och strimla paprikan.
Fräs grönsakerna hastigt i oljan på svag värme några minuter.
Tillsätt buljong, krossade tomater, saffran och kryddor.
Låt sjuda under lock i ca 30 min tills grönsakerna mjuknat. Rör ner crème fraiche och tacosås. Låt det koka upp.
Tillsätt fisken i bitar och låt soppan sjuda på svag värme i 5 min tills fisken är färdig och faller sönder.
Tillsätt räkorna. Strö på persilja.
Servera med vitlöksstark aioli och bröd.

Jag tycker att den här soppan/grytan är väldigt god med bra blandning av alla smaker. Jag har smakat soppor med mer saffransmak och de tycker jag inte alls är lika goda som den här då man mest bara anar saffransmaken. Jag hade tre saffranspaket till dubbelsats. Tänk på att inte koka soppan efter du har tillsatt räkorna för då är det risk att de blir sega. Jag orkade inte göra aioli så jag blandade vitlök i turkisk yoghurt och serverade till soppan. Om man serverar bröd till soppan så räcker den gott och väl till 6 personer, om den bara räcker till fyra st så måste man äta riktigt mycket soppa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *