Morotsfrallor

Åh vilken härlig vinterdag det har varit i dag. Träden och allt annat var alldeles vitt och solen sken så vackert. Men tyvärr håller vi oss inne eftersom Ida fortfarande är förkyld och jag vill inte att hon ska andas in den kalla luften.

Vet ni varför morötterna är billiga nu? Känns inte riktigt som att januari är morotssäsong. Jag passar i alla fall på att köpa morötter när det är billigt, de är så användbara till allt möjligt. Råriva och blanda med t.ex. äpple eller russin, använda i köttgrytor eller köttfärssås eller baka med. Så i dag bakade jag och Ida morotsfrallor.

Morotsfrallor
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter (finrivna)
ca 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap och de rivna morötterna.
Tillsätt mjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 20-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.

Gjorde dubbel sats och den jäste väldigt bra.

Jag använde hälften havremjölk och hälften vatten istället för mjölk för att göra dem mjölkfria. Goda saftiga frallor som blir perfekta att använda till picnic-mackor om det börjar bli varmare så att man kan vara ute lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *