Tävla med Toppits och Save Food

Tävlingen är avslutad!
 

Nu är det dags för ännu en tävling och den här gången får ni jobba lite mer för att vinna men jag tycker att det är för ett bra syfte, nämligen att minska matsvinnet som idag ligger på 20% för oss svenskar.

Syftet med initiativet Save Food är att utbilda konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre på https://www.facebook.com/Toppits.se, doneras 10 kr till Stadsmissionen.

För att vara med och tävla om en produktpåse från Toppits bestående utav Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper vill vi att:
1. Du i kommentarerna till detta inlägg skriver Dina bästa tips, idéer och recept för att visa hur Du bäst gör för att minska matsvinnet.
2. Du dessutom klickar på Gilla-knappen på https://www.facebook.com/Toppits.se

Tävlingen är avslutad!

Obs! Tävlingstiden är förlängd. Det nya är nu att tävlingen pågår t.o.m 24 juli och de 3 vinnarna presenteras dagen efter.

Lycka till och överös mig med bra tips på hur man minskar matsvinnet!

12 reaktioner till “Tävla med Toppits och Save Food”

 1. Ett enkelt tips är att alltid plocka undan maten och inte låta den stå framme för länge. När man sen ska äta överbliven mat dan efter, ta då bara fram det som ska ätas och värm inte allt, maten räcker längre då.

  Hildajennyjohansson@Yahoo.se

 2. Gillar på FB (Carola Lind)

  Mitt tips är att ha en eller ett par ”restdagar” i veckan där man äter upp rester. Det är inte alltid det räcker till en lunchlåda t.ex. tänk smörgåsbordsprincipen alltså!
  Förvara bröd i frysen och ta fram bara de skivor du ska äta = inget bröd hinner bli dåligt.
  Frukt som sett sina bästa dagar – t.ex. äpplen som börjat skrumpna kan man göra äppelkaka/paj av och frysa in

  carola(at)officefixarna.com

  Länk: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2011/july/toppitsprodukter-1.html

 3. Mitt bästa tips är att sluta storhandla (speciellt färskvaror). Ofta hamnar en massa grejer i kylskåpet som aldrig hinner användas innan de är förstörda och måste slängas. Handla istället alla basvaror, konserver, frysvaror (med långa utgångsdatum)med jämna mellanrum och kompletera med färskvaror från en närliggande butik ett par gånger i veckan. Skriv då en inköpslista och följ den så det inte slinker i andra saker också;) På detta sätt har vår familj både spart in på slängd mat och pengar. När det finns saker i kylskåpet som gått ut/ska gå ut och du egentligen inte behöver laga mat-gör det iallafall och frys in maten. Vid måltider, lägg inte mer mat än du orkar äta på tallriken, ta hellre om. Mat som blir över fyser du in direkt i olika matlådor, hamnar de i kylen äts de sällan upp och blir förstörda. Tips på mat att göra på rester är pastasåser- går oftast att göra på det mesta samt olika pytter! Har du ägg så gör en sockerkaka att fysa in, bra att ha hemma när man får besök=)
  Jag gillar på fb (hannah jansson).
  rockbarnettavlar@hotmail.com

 4. Jag brukar försöka att ta hand om mina rester! Kyckling från gårdagen kan exempelvis bli en god paj eller en närande soppa. Dessutom minskar det inte bara matsvinnet, utan det är gott för plånboken också.

  Sedan har jag många ”husmorstips” på hur man tar vara på maten:
  Trist och torr ost? – Linda den i en fuktad handduk med saltat vatten, då blir den som färsk!
  Tråkiga och torra bullar? Doppa i mjölk och in i ugnen (180 grader) ett par minuter. Som nya!
  Gammalt torrt bröd? Pensla med vatten och vira in i aluminiumfolie! Efter 10 min i 180 grader är det som nytt!

  Har gillat på FB!
  Malin grodmalin@gmail.com

 5. Jag brukar låta gårdagens middag ingå i dagens, ibland blir det nästan som en liten buffe med små olika rätter, eller så gör jag paj eller gratäng av resterna, det blir lite nya rätter ibland, men det blir alltid gott.

 6. Är med på fb – Anna Lundkvist
  Frys in mjölk som inte går åt, går alldeles utmärkt att använda i tex pannkakor.
  Frys in överbliven pasta och ris, perfekt i gratänger.
  Riv gamla ostskalkar och förvara i frysen.

  hillevianna@hotmail.com

 7. bra förpackningar och ta för vana att frysa in mat som blir över eller innan maten blir gammal har blivit a och o för att minska slängandet hos oss! en annan sak som funkat bra är att låta barnen själva lägga upp mat på tallriken, då tar dom inte mer än dom äter upp 🙂

  gillar på facebook (mathilda eriksson)

 8. Åh, jag älskar sådanna här tips. De jag vill bidra med är följande:

  * Veckoplannera och -handla

  * Gör en budget och följ den, få/färre matrester och mer pengar faktiskt

  * Använd överbliven kokt potatis, ris, pasta,couscous, bulgur eller bönor i tortillas, sallad, wraps eller som grund på nyttiga mackor

  * Överblivna grönsaker fräses lätt upp till en saftig grönsakspytt tillsammans med lite kött-tärningar

  * Pannkakor över? Lägg i frysen, så plötsligt har du till en pannkakstårta utan ansträngning

  * Gröt, potatis och äldre mejerivaror fungerar perfekt i långjästa bröd

  * Gör om fd grytor till soppor. Skarva ihop med buljon, redning och lite kryddor

  * gammalt bröd? bre på vitlökssmör och stoppa i ugnen. Eller rosta det till krutonger till soppa och sallad

  * Gör eget ströbrör mha gammla torra vita brödkanter i matberedaren

  * Köp inte olika varianter av mejeriprodukter utan håll dig till bas-varianterna. Att smaksätta crème fraîche, såser och dressingar gör du själv hemma, du slipper märkliga tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt. Och du gör bara såpass som du behöver och slänger inget

  * För mycket tillagat kött? Skär i tärningar, styckfrys och lägg därefter i en kött-tärningslåda med blandade matchande köttbitar. Perfekt till pytten, omeletten, creps eller wraps.

  * Storpack smörgåsmat? Dela och frys in, ta fram vid behov.

  * Allt kan frysas!
  Lunchlådor med pressad potatis (ej mosad dock), pasta etc blir utmärkt vid långsam tining och micro.
  Ostkanter, skicka in löpande i frysen och ha till pizza, paj, kebab osv
  Oanvänd grädde, använd sedan till gratänger, stuvningar osv
  Mjölk, till deg osv och fryser du in fräsh mjölk så har du vips dessutom en kylklamp till frysboxen
  Öl, vin och cocacola: frys in slattar, ev tärningar. Använd till såser och redningar. Öl är en väldigt god smakgivare och kan användas till det mesta. Cocacola är gott att marinera i och sås kan du göra på det också.

  Haha jag kan fortsätta hela dagen, men det skall jag inte.
  Jag gillar förstås på FB och följer alla tips jättenoga här 🙂
  Hälsningar
  Kicki Kronborg

 9. 1. Släng inte ledsna salladsblad-ställ dem i kallt vatten, istärningar och lite citronsaft och in med det i kylen nån timme.
  2. Mjölk och grädde som håller på att gå ut kan frysas in i istärningslådor. Grädden kan inte vispas men användas som matlagningsgrädde och mjölken ska helst inte drickas men kan gärna användas i matlagningen.
  3. Har du köttpålägg över som börjar bli gammalt, frys in med smörgåspapper runt varje skiva och ta fram en och en när du behöver. Eller strimla det och frys in i en burk och använd det till pizza el paj.
  4. Överbliven potatismos kan användas till potatisbullar
  5. Bröd kan torkas i ugn och rivas till ströbröd
  6. Bananer som ser trista ut kan bakas på. Banankaka är gott!

  sandralarsson73@hotmail.com

 10. Först och främst att tänka sig för i affären; hinner jag använda all mat innan den blir för gammal?
  Jag gör matlådor direkt av rester som går att frysa. Man kan koka pasta/ris/potatis när man ska äta den, om det inte blir något sådant över. Perfekt när man kommer hem sent, och någon ska iväg på träning el dyl, då är maten klar snabbt!
  nannaeATlive.se

 11. ag är helt hopplös på att handla mat för jag stoppar ned massor av goda men onödiga saker i kundvagnen. Dåligt för figuren, ekonomin och svinnet. Istället får maken handla all mat. Han följer inköpslistan till vår veckoplanerade mat och ett tips är att låta den person i familjen som är bäst på detta göra matinköpen för att på så sätt minska svinnet..
  Vi har också köpt in måånga matlådor i glada färger där alla rester slaviskt stoppas ned, märks och sedan fryses in . Dessutom gör en färgglad matlåda det mycket roligare att ät rester.
  Bröd som inte är helt färskt smakar mums gratinerade i ugnen med lite vitlök och olivolja som ett litet kvällsmål
  Våra barn får också lära sig att inte ta mer på tallriken än de kan äta upp och är de hungriga får man gärna ta om. Detta är något jag som lärare förmedlar till mina elever och matsvinnet har faktiskt minskat på skolan bara genom lite uppmärksamhet på detta. Be era barns lärare belysa detta när det är dags för skolstart
  Har gillat på Facebook som nr 345

 12. Här kommer mina tips:
  *planera planera planera! då slipper man slänga!

  *använd dig av det som finns omkring dig!Grannen kanske har massor av sallad över i sitt land och du kanske har extra äpplen att ge bort?! Dela helt enkelt med dom du har runt omkring dig!

  *riv ner tråkiga ostsnuttar i fryspåse-från toppits såklart;-) så kan du använda den på crepes, pizza och till pasta mm mm.

  *se till att du har ätit mat INNAN du handlar så slinker det inte ned en massa onödiga saker i kundvagnen!

  *ät efter datum=se till att ha koll på varornas utgångs datum och gör mat av dom varorna som håller på att gå ut först! Även om "gormetgommen";-) kanske inte just då är sugen på just detta…
  Där kan vi ju vara lite bortskämda ibland och laga efter vad vi är sugna på JUST då… 😉
  men till vardags tycker jag att man kan låta miljö och matkonto styra…
  *för dom med riktigt små barn gäller att frysa in allt i små portioner! Bröstmjölk i iskubsformer, morotspure, palsternacka mm mm likaså. När dom är infrysta i kuber läggs dom i separat påse el burk. Då blir det enkelt att ta fram bara dom kuberna man behöver till just den måltiden!
  ***********************************************
  Jag gillar redan Save food(väldigt bra initiativ!)på fb och skulle bli jätteglad över lite toppitsprodukter såhär i skördetid:-).
  Mvh Åsa
  majvalfridsson@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *