Ädelostkrustader med kryddkokta aprikoser

Det är många glöggmingel nuförtiden och på glöggmingel tycker jag att det ska serveras tilltugg, gärna små munsbitar så att man kan ta flera och gärna salta tilltugg eftersom glögg är så sött. Ädelost är ju en klassiker numera i glögg- och jultider, men man kan servera det till annat än pepparkaka.

I helgen provade jag att toppa ädelostkrustader med aprikoser som först hade fått koka i en kryddlag.

Ädelostkrustader med kryddkofta aprikoser


Kryddkokta aprikoser

1 dl vatten
2 msk honung
10 hela svartpepparkorn
1 kanelstång
1 krm hela kardemummakärnor
2 ca 1/2 cm tumtjocka skivor färsk, skalad ingefära
16 torkade aprikoser

Koka upp vatten med honung, kryddor och ingefära.
Dela aprikoserna i halvor, tillsätt till kryddlagen. 
Koka dem sakta i kryddlagen ca 10 minuter. 
Låt aprikoserna kallna i lagen.

Ädelostkrustader

krustader
ädelost, i tub eller bit
kryddkokta aprikoser

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Lägg en aprikosbit i varje krustad.
Servera!

Aprikoserna smakade inte jättemycket av kryddorna när man åt dem till den starka ädelosten, men tog man bara aprikoser kunde man känna kryddsmaken. Men det var ändå riktigt gott med det söta till den salta osten och krustaden.

Fikonmarmelad är också jättegott, sött och juligt till ädelostkrustader men eftersom jag använde fikonmarmelad på ett annat glöggtilltugg ville jag variera mig lite och valde då aprikoser den här gången.

Nedräkningen till jullovet forsätter – 8 skoldagar kvar. Men bara 3 till ännu en mysig adventshelg och nu är det dags för basketsammandrag igen så Ida är riktigt nöjd. Se’n tror jag faktisk att det börjar bli hög tid att fixa en massa julgodis, det är ju vår specialitet och vi har ju knappt börjat.
Men precis nu är det soffhäng och en kopp te som gäller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *