Fläskfilé i konjaksås

Glömde publicera inlägget igår, med detta förberedda recept. Det var fullt upp – jobbade sent, köpte cykel på annons, åkte till Elgiganten för att köpa tvättmaskin och sen hem och försöka få i sig nån mat samtidigt som hockeyn hade satt igång på tv:n. Hockeyn behöver vi inte prata nå mer om.

I dag bjuder jag er på en god fläskfilé-gryta smaksatt med konjak och en skvätt rödvin jag hade över. Inget ska kastas, allt ska tas tillvara ?

Fläskfilé i konjaksås

1 fläsk(ytter)filé, ca 700 g
salt o peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk rött vin
2 msk konjak
0,5 msk soja
1,5 msk kalvfond
100 g philadelphiaost
4 dl grädde

Finhacka lök och vitlök, stek mjukt i lite smör. Lägg i en kastrull/gryta.
Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. 
Bryn skivorna i smör så de får färg på båda sidor, lägg i grytan.
Häll på vin, cognac, soja, fond, philadelphiaost och grädde. 
Låt puttra ca 10 min till såsen blivit riktigt krämig och god. 
Smaka av innan servering.

Jag använde fläskytterfilé och det funkade jättebra. Jag steker filén i skivor och sen klipper jag dem i stora strimlor innan jag lägger ner i grytan. Den här såsen skulle nog funka till kyckling också om ni föredrar det.

Jag steker ofta lite olika grönsaker bredvid istället för att tillsätta det till grytan (för att minska gnället ?), dessutom serverade jag sallad och ugnsstekt potatis till grytan.

Yummie!
Jag kokade grytan på spisen men sedan hällde jag över i min fina ugnsform inför servering.

2 reaktioner till “Fläskfilé i konjaksås”

  1. Tänkte bjuda på detta på Kristi himmelsfärdsdag. Vad är egentligen ugnsstekt potatis? Hur gör du? Ge gärna olika förslag som passar bra till denna rätt. Så enkelt som möjligt. För 4 personer.

    1. Jag har haft och har fortfarande problem med kommentarsfunktionen, så tyvärr har du fått vänta på svaret.
      Ugnsstekt potatis gör jag genom att skära potatisen i mindre bitar, lägga i en ugnsform, ringla över olja och salta. Sedan tillagar jag i 200 grader ca 20 minuter, beroende på hur stora potatisbitar jag gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *