Innis & Gunn Oloroso Cask

Jag älskar små historier om hur olika produkter har kommit till. De godaste och bästa sakerna verkar ofta ha kommit till av misstag eller av en ren tillfällighet. Vad ska vi lära oss av det? Att vi inte ska planera så mycket, eller? (Säger jag som älskar att planera och skriva listor)

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. 
Årets snyggaste flaska och etikett?
I samband med 10-års jubiléet släpper Innis & Gunn en ny produkt på Systembolaget som lanseras den 1 oktober. Innis & Gunn Oloroso Cask är en ale lagrad på spanska sherryfat från Jerez. Olorosofat har använts länge inom whiskyindustrin och är mycket svåra att få tag i vilket gör dem eftertraktade, exklusiva och dyra. Olorosofaten skänker ölet en komplexitet och mustig smak. Ölet är mycket välbalanserat och man finner inslag av russin, en djupare sötma samt en härlig kryddighet. ”Alla som älskar Innis & Gunn kommer definitivt att känna igen sig men få lite extra av allt i smaken. En lyxigare smak om ni frågar mig vilket också var målet med Oloroso Cask”, berättar Dougal Sharp. 

Har ni smakat Innis & Gunn tidigare? Vi brukar ha köpa den lite då och då, så det ska bli spännande att smaka den här nyheten. På beskrivningen låter det ju som att det kan bli en ny favorit-öl (i alla fall för Leif). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *