Vinprovning

I måndags var det alltså dags för mig att prova Systembolagets ”Lär dig prova röda viner”. De hade dukat bord mitt i butiken bland alla hyllor. Kändes lite lustigt att vara på ett tomt systembolag. De började med att gå igenom lite allmänt om röda viner, tillverkning, historia osv.

Sen fortsatte de att berätta om deras smaktyper, dvs hur de brukar dela in viner. Jag trodde det var något allmänt vedertaget, men det är Systembolagets sätt att kategorisera viner, t.ex. vintidningar har andra grupper.

Mjuka och bäriga: Är oftast lätta, mjuka och friska och passar till lättare maträtter som t.ex. kyckling och stek fisk.

Kryddiga och röda: Oftast fatlagrade och passar till mustiga grytor gärna med mycket örter och/eller svamp.


Fruktiga och smakrika: Fruktdrivna viner från länder i nya vinvärlden, så som Sydafrika, Australien och Chile hamnar oftast i denna smaktyp. Passar till grillat.

Strama och nyanserade: Smakrika viner som i regel är både sträva och friska. Här hittar du ofta viner från klassiska vindistrikt som Bordeaux, Toscana och moderna klassiker från exempelvis Priorat. Passar till kötträtter av lamm, nöt och vilt, gärna med feta såser.

Sen började själva provningen då vi skulle titta på färgen, lukta o känna dofter och till sist smaka o känna smaker. Vi hade ett protokoll framför oss för att kunna fylla i allt eftersom vi provade oss fram. Mellan varje vintyp åt vi lite vitt bröd och drack lite vatten för att rensa munnen från smaker. Annars är det risk att alla viner smakar lika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *