Mat o Vin i fin kombination

I fredags var jag och några andra bloggare inbjudna av Spendrups vin till Restaurangakademien för att lära oss mer om de chilenska vinerna från Cono Sur. Som en extra bonus fick vi även vara i köket och hjälpa till med matlagningen.

Vi hälsades välkomna av köksansvarige Julius Wallmo som sen guidade oss i köket resten av kvällen, till välkomstdrink var det den goda Cono Sur Brut. Ett mousserande vin i min smak.

Till första förrätt var den en skummad jordärtskockssoppa med anklever och ost i botten, till det serverades ett underbart gott bröd. Att lägga ostbitar och annat i botten innan man häller på soppan var ett tips som jag tar med mig. Till soppan drack vi Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer.

Efter den goda soppan dukades det fram en ”havstallrik” som smakade lite för mycket hav för min smak. Det var forellrom, sjöborrerom, rimmad sej, sojatapioka, ostronmajonnäs, sjökorall, citron, olivolja och säkert nå mer som jag har glömt. Till det drack vi en riktigt god Chardonnay.

Tredje rätten för kvällen var kalvbräss med karl johan-svamp, bondbönor och krasse serverad med blomkålsmos och riven tryffel. Till det drack vi en dyr Pinot Noir som heter Ocio. Kalvbräss var riktigt gott och anses ju vara en delikatess som jag aldrig har provat tidigare. Kul att få prova lite nya rätter och smaker.

Vi bloggare delades upp i olika grupper och fick hjälpa till med tillagningen av de olika maträtterna. Jag hjälpte till med sista maträtten som var ankbröst som låg på en linsbädd toppad med stekta kantareller och en blandning av rostad lök och timjan och sen lite färska salladsblad överst. Allt detta serverades till palsternacksmos.

Linsbädden var jag delaktig i. Kokta linser blandade vi ihop med finskurna rotsaker och en rödvinssky, som vi sen smakade av med lite vinäger, salt och smör. Det blev en höjdare. Rödvinsskyn var ett gott sätt att smaksätta linserna på som jag nog kommer försöka mig på hemma nångång.

När det var dags att servera den här goda avslutningsrätten hjälpte vi till att lägga upp på tallrikarna som sen bars ut till bordet. Till detta drack vi Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere.

Som avslutning på en rolig och trevlig kväll bjöds vi på kaffe/te och underbara chokladefterrätter helt i min smak. Vahlrona-choklad med jordnötter, torkade hallon och rostad vitchoklad och eclair med chokladkräm och vilken chokladkräm, det var en av de godaste jag smakat. Synd att jag var så mätt så jag bara orkade en 🙂

Så mycket gott vi åt och drack under några timmar. Och så mycket jag lärde mig om matlagning och viner. Tack Spendrups Vin, Restaurangakademien och alla bloggare för en minnesvärd, rolig, mysig, intressant och ”god” kväll.

6 reaktioner till “Mat o Vin i fin kombination”

  1. Vilken dag/kväll! Så spännande och att ni fick vara med och laga maten. Då blir den ju ännu godare.Vad äter man efter dessa kvällar (torsdag och fredag)? En enkel soppa? Lyllo du men välförtjänt! Från A-kollega.

  2. Vad kul att få vara med om ett sådant matäventyr:) Linsbädden verkar riktigt spännande ser framemot ett recept från dig:)
    Ha det gott

    1. Det var en riktig rolig kväll som jag drömmer mig tillbaka till när jag har en tråkig stund 🙂 Ska försöka ge dig receptet på linsbädden (så småningom).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *