Eksta pepparkakor

Idag har vi bakat pepparkakor för fullt i alla möjliga tjocklekar och former. Leif kavlar dem så tunt att de nästan inte håller ihop och Ida trycker lite på sin deg och sätter sen dit formen och trycker ut en tjock pepparkaka. Ifjol bakade jag Riddarbageriets pepparkakor, i år bakar jag Ekstas. Vet inte vilken jag tycker är godast – jag tycker alltid att pepparkakor är gott.

Eksta pepparkakor
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
(ev lite ingefära)
(½ msk stötta pomeransskal)
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite till utbakningen

1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
2. Skiva smöret eller margarinet och lägg ner det i en bunke. Mät upp alla kryddorna och häll dem i bunken.
3. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
4. Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trägaffel.
5. Låt nu degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad.
6. Smörj plåtar med lite margarin eller smör eller använd bakplåtspapper.
7. Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. (Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.) Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Jag använde 1 msk ingefära också i degen och mjölkfritt margarin förstås. Den här degen var verkligen lättkavlad . Vi använde inget mer mjöl när vi kavlade och degen fastnade ingenting varken för barnen eller de vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *