Gräddsås

Nu börjar älgjakten lida mot sitt slut så frysarna börjar vara fyllda av kött. Vi har även kvar några bitar från ifjol som det börjar bli dags att äta upp. Så det kommer nog bli en hel del kötträtter framöver. Snart får vi även 1,5 lamm att ta reda på. Lamm har jag aldrig tillagat så det ska bli spännande att leta recept och försöka tillaga på bästa sätt.

Igår åt vi rostbiff av älg, potatisgratäng, sallad och gräddsås.

Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk fond med passande smak
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
ev. 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt och vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

En lättgjord sås med lite söt smak av gelén som hela familjen tyckte om. Olivia berömde den flera gånger. Det är en användbar sås som blir gott till det mesta, kött, köttfärsrätter, kyckling mm. Eftersom vi åt såsen till älgrostbiff den här gången använde jag viltfond. Till köttbullar eller köttfärslimpa skulle jag välja kalvfond. Svarvinbärsgelé är kanske snäppet godare att använda men jag har bara rödavinbärsgelé hemma, så självklart använde jag mig av den. Istället för grädde använde jag iMat havregrädde dessutom använde jag den laktosfria crème fraichen så att det inte skulle bli för mycket mjölk för Isak.

2 reaktioner till “Gräddsås”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *