Fryst pepparkakscheesecake

Fredag och helg igen! Men nu är det bara vanliga helger tills det är dags för påsk i slutet av april. I dag gick jag en kort promenad på förmiddagen sedan har jag varit inne bakat. Dels har jag bakat mitt favoritbröd, Emys limpor, med linfrön och rågkross och dels en äppelsmulpaj. Mamma, pappa och syrrans barn Sanna och Lukas var här och fikade på eftermiddagen.

Nyårsaftonens efterrätt var en fryst pepparkakscheesecake. När man har fullt upp med en massa matlagning så är det smart att ha en efterrätt som man har förberett tidigare.

Fryst pepparkakscheesecake
Botten
100 g pepparkakor
50 g smör, smält
Cheesecake
200 gram philadelpiaost eller annan cream cheese
3 äggulor
3 äggvitor
1,5-2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1-2 tsk kanel

Kör kakorna i matberedare tills du har smulor. Tillsätt smöret och kör lite till. Pressa ner i ett jämnt lager i en form med löstagbar botten.
Rör osten, äggulorna, och socker till en jämn smet.
Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten.
Blanda i kanel och lingon.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll allt försiktigt ovanpå kaksmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.
Tina i ca 20 minuter före servering.

Jag smulade även pepparkakor ovanpå cheesecaken. Om man vill förenkla den här smarriga efterrätten så struntar man i att göra en botten med pepparkakssmulor och smör. Det blir minst lika gott att bara strö pepparkakssmulor uppepå när det är dags att servera. Jag hade pepparkakssmulor uppepå eftersom halva botten satt kvar i formen. Det problemet slipper man om man har pepparkakssmulorna ovanpå istället för i botten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *