Nillas blåbärspaj

Usch nu känns det som höst, både i går och i dag blåser det som värsta höststormarna. I går gjorde det inte så mycket att vädret var dåligt för då fick jag ju städat hemma. Men i dag hade solen gärna fått skina eftersom vi ska på kalas till min mamma och det är ju alltid mysigt att kunna sitta ute på sommarkalas. Nu när vädret är som det är så blir jag sugen att göra i ordning inne med nya gardiner, dukar, kuddar och ljus. Blir även sugen att gå på stan och hitta lite nya jobbkläder inför hösten. Olivia åkte precis in till stan med en kompis för att försöka hitta lite kläder inför skolstarten.

Till efterrätt i går gjorde jag en blåbärspaj. I vanliga fall brukar jag använda hallon i detta recept men nu provade jag med blåbär istället.

Nillas blåbärspaj
120 g smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
kokos till att strö i formen

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir riktigt gott).
Bre ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.


Eftersom blåbär blir blötare än hallon så kändes inte pajen klar efter 50 minuter utan den fick stå kvar ett tag till i ugnen. Men när vi väl åt den så var den lite väl hård, dvs den hade fått stå för länge i ugnen. Det är en jättegod smak så jag gör ett nytt försök snart igen men då lägger jag nog på ett papper för att skydda kanterna så att de inte blir så bruna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *