Småfrallor

Vart försvann solen? Vi hade ju börjat drömma om sommaren som inte kändes så långt borta men nu faller det lite snöflingor genom luften. Det är ju faktiskt bara april så vi får väl ge oss till tåls ett tag till.

Ida är lite bättre i dag så vi passade på att baka småfrallor som vi ska mumsa på snart. Det här receptet använde jag ofta när Ida var liten. Perfekt bröd att baka när barnet sover och man har en lugn stund. Eftersom man bakar ut brödet på en gång och bara jäser en gång ”gör man bort” allt på en gång och det är bara gräddning kvar tills senare och det gör inte så mycket om barnet vaknar och vill ha uppmärksamhet.

Småfrallor
25 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 msk olja
2,5 dl grahamsmjöl
17 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts. 
Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl. 
Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Ta upp på bakbord och forma till ca 25 runda bullar.
Låt småfrallorna jäsa på plåtar i 0,5-1 timme.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.


Det är så himla skönt att baka ut frallorna på en gång och slippa vänta medan degen jäser i bunken. När man bakar med barn är det perfekt för det är inte lätt för en 6-åring att vänta när man precis har satt i gång med bakningen. En annan fördel är att det är så få ingredienser och det mesta har man hemma.

Nu är det dags för provsmakning! Ha en bra tisdag så hörs vi senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *