Nötallergi på flygplan

Tidigt i går morse, på midsommarafton, lämnade vi ett soligt Luleå för att flyga till ett soligt Mallorca. Jag är alltid lite nervös för att sitta flera timmar på flyg med tanke på Idas nötallergi. Vi har ju, tyvärr, märkt att hon även påverkas när andra äter nötter och på flygplan är det ju många som vill äta nötter.

Jag sa till redan i gaten att Ida är nöt-allergisk och sen när vi klev på fick jag veta att kabin-personalen var meddelade också. Senast vi flög då struntade personalen i att meddela övriga resenärer om nötallergin och man har hört och läst många skräckhistorier om oförstående människor. De som inte själv har upplevt luftburen nötallergi har svårt att tro att det finns något sådant. Men varför skulle man inte kunna vara allergisk mot jordnötspartiklar i luften? Man är ju allergisk mot gräs, björk och en massa annat som man inte äter.

Innan vi startade så ropade de ut i kabinen att det var några med kraftig jordnötsallergi med på resan och att de inte kommer sälja nötter ombord och att om man har köpt nötter i förväg så fick man inte öppna och äta dem under flygresan. Jag blev så glad över hur tydliga de var i det meddelandet och över deras omtänksamhet och förståelse.

När det sen var dags för försäljning kom en flygvärdinna till oss och frågade om det var ok att de sålde cashewnötter. Förstår ni vad glad man blir över en sån fråga? Det visar att de förstår hur allvarligt det kan vara. När hon fick höra att Ida är lika allergisk mot cashewnötter stoppade hon all försäljning även av cashewnötter. Hon förklarade sen för oss att det var bra luft i flygplanen, många tror nog på motsatsen, och att de kan öka på cirkulationen för att ta in mer ny luft om det behövdes. Sen kollade hon med oss så vi hade med sprutor och övrig medicin med oss.

Det är sällan man möter nån som är så kunnig och förstående när det gäller nötallergi. Vilken klippa till flygvärdinna, tyvärr vet jag inte vad hon heter. Skulle alla vara som henne skulle jag aldrig vara nervös för att ha Ida i ett flygplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *