En solig o varm dag för 80 år

Igår var det dags för fest igen och den här gången var det min mamma vi firade eftersom hon fyllde 80 år. Och än en gång hade vi kanontur med vädret, strålande sol och så varmt o skönt. Det brukar kunna blåsa rätt ordentligt nere hos henne eftersom hon bor alldeles vid vattnet, men igår var det inte speciellt blåsigt, tack o lov.

Idag däremot har det blåst sååå mycket även uppe hos oss i ett villakvarter där det brukar kunna vara lä. Jag är alldeles trött i huvudet av alla blåst. Sån tur att blåsten kom idag och inte igår.

Gårdagens 80års-kalas började med kaffe, te och tårtor. Men det glömde jag att ta kort på, förmodligen för jag var så otroligt tesugen så jag var snabb att göra mig en stor kopp te när allt var framdukat.

När vi hade mumsat klart av allt gott fikabröd dukade vi fram bubbel och snittar. Gott med nå salt i värmen och ingen fest utan goda bubblor, igår bjöds vi på både Prosecco och Cava.

Bubbeltilltugg

Crostini med ädelost och hjortronsylt
Crostini med färskost, salami Milano och machésallad
Milda gratinerade ostsnittar
Gurk- och morotsstavar
Dip med crème fraiche och sweet chili
Ost+vindruvor
Chips och tacochips
Popcorn
Vegetarisk chilipaj

När snittarna och bubblet var slut dukade vi in all disk och gick sedan till oss där det var dags för middag som vi dukade upp ute på altanen. För att trots att klockan hade hunnit bli rätt mycket så var det fortfarande så varmt och skönt ute. Ljuvliga sommar!

80årsmiddag

Grillad flankstek
Ugnsstekt lax
Dubbelmarinerad fläskytterfilé
Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Ugnsstekt broccoli
Grillad Brieost
Sallad
Fetakräm
Bearnaise, vanlig och chili 

Och inte kan man ha en festmiddag utan efterrätt, så trots att vi hade mumsat på en massa tårtor tidigare under dagen dukade vi fram lite efterrätt. Men vi gjorde det lätt för oss och gjorde två sorters chokladmousse som vi åt med bär. Gott, passar alla och enkelt!

Efterrätten

hallon
mango


Av oss barn fick hon ett badkar som hon snart ska få installerat inomhus
och sedan kan hon njuta av varma bad hela hösten och vintern.

Grattis fina mamma! Nu är denna kalassommar över men vi fortsätter njuta av sommaren, solen och värmen som fortfarande är kvar. I vinter när det är mörkt o kallt får vi tänka tillbaka på och minnas våra fina födelsedagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *