Pajskal med caprese och pestofyllning

I år firar vi jul i Jämtland, bl.a. med en italienare så det är kanske lite vågat att bjuda på tomat, basilika, pesto och mozzarella. Det lär ju inte vara lika gott här, speciellt på vintern, som det är i Italien. Färsk basilika hittade jag på tredje affären jag sökte på och den var inte speciellt fin, tyvärr.

Pajskalet har jag gjort redan i kväll. Fyllning skär jag och lägger dit imorgon innan vi ska äta.

Pajskal med caprese och pestofyllning
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 msk vatten, iskallt
Fyllning:
400 g mozzarellaost
8 st tomater, gärna i olika färger
1,5 dl pesto
Tillbehör:
2 msk olivolja
2 msk basilika, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att den inte sjunker ner under gräddningen. Låt pajen vila i kylen ca 1 timme.
3. Sätt formen i mitten av ugnen i 225° och förgrädda tills den har fått fin färg, ca 12 min. Låt pajskalet svalna.
4. Fyllning: Skiva mozzarellaosten och tomaterna. Varva ost och tomatskivorna i två lager med peston i pajskalet med ostskivorna underst och tomatskivorna överst. Ringla över lite olivolja. Garnera med strimlade basilikablad. Salta och peppra.

Nu är julafton snart över och jag tänkte komma med ett utlåtande om den här pajen. Den var riktigt god, men då är jag ju helt tokig i tomat- och mozzarellasallad just nu och äter det flera gånger i veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *