Amerikansk kaneläppelpaj

I tisdags kom Isak hem från skolan med nästan 40 graders feber, men efter en alvedon och sömn blev han feberfri tack o lov. Det räcker med Idas långvariga feber.

Amerikansk kaneläppelpaj
5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g smör
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st ägg, uppvispat

Skala kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget.
Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen.
Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
Grädda i 200° i 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås eller glass.

Jag uteslöt ägget och tillsatte därför lite mer smör. Pajen hade jag bara inne i ugnen i 30 min och den blev ganska hård på ytan, kan ju ha varit pga att jag inte använde nå ägg.

2 reaktioner till “Amerikansk kaneläppelpaj”

  1. Hittade din blogg och bläddrat igenom den. Himla mycket recept. Vill bara meddela dig att det finns mjölkfri hård ost att köpa. Ett märke är Åse (eller något likande) Den finns att köpa i alla fall på ICA på Porsön och ibland på ICA Maxi. Tänkte att det blir lättare med all mat som innehåller ost. Den är jättegod och är helt mjölkfri. Vet inte hur allergis dina barn är mot mjölk men jag tål osten och jag tål inte laktos.

    Tack för en fin matblogg.

  2. Isak är allergisk mot mjölkprotein, men är osten mjölkfri ska det ju gå bra. Problemet med mjölkfria ostar (och crème fraiche) är att de är så himla dyra. Då tycker jag det är bättre att vara helt utan annars finns risk att man ruinerar sig på specialprodukter. Men jag ska kolla efter den osten nästa gång jag handlar och se om den verkar intressant.

    Tack för tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *