Grekisk pytt

Fredag igen – bästa dagen på veckan tycker jag. Den här veckan har gott fort, känns som att jag bara har jobbat 4 dagar men det har jag inte. Igår åt mamma och pappa middag hos oss, vi bjöd på Grekisk pytt. Vi har inte träffats på två veckor, först var vi i Jämtland och sen har de varit i Kungsbacka.

Grekisk pytt
ca 700 g fläskfilé
marinad:
1/2 dl soja
1 msk riven ingefära
1,5 tsk sambal oelek

olivolja
potatis
morötter
zucchini
rödlökar
paprika
körsbärtomater
ruccolasallad
fetaost
svarta oliver
salt och peppar

Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja, ingefära och sambal oelek. Låt marinera några timmar, gärna över natten.
Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och dela morötterna.
Lägg potatisklyftorna och morötterna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 20 minuter.
Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
Tillsätt lök, paprika och köttet med marinaden till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter tills allt är klart – köttet genomstekt och grönsakerna mjuka.
Ta ut plåten och fördela smulad fetaost, körsbärstomater, ruccola och oliver över. Salta och peppra.
Servera med tzatziki och färskt bröd.

Enkelt med allt i samma form i ugnen. Går dessutom att variera hur mycket som helst. Använd de grönsaker du tycker om. Jag använde förutom fläskfilé även kycklingfilé som jag marinerade i thaichilisås. Någon stark korv passar också till det här. Vi serverade fetaosten på sidan om eftersom Isak är mjölkallergiker. Tyckte det smakade lite för mycket soja så nästa gång gör jag kanske någon roligare marinad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *