Smörgåstårta majonäs- och äggfri

Det är inte ofta jag gör smörgåstårta och jag förstår inte varför eftersom jag tycker det är gott och jag älskar att garnera och pynta med mat. I dag var det äntligen dags att äta en hemmagjord smörgåstårta igen efter flera års väntan. De man köper är ju inte alls lika goda. Eftersom jag inte är så förtjust i majonäs och grädde använde jag philadelphiaost och crème fraiche istället och det blev riktigt gott. Det brukar vara gott att ha ägg på eller i smörgåstårtor men eftersom jag ville att Ida och Isak skulle få smaka om de ville så uteslöt jag det idag. Men inget av barnen tyckte att det var speciellt gott så nästa gång gör jag nog någon äggröra på ett lager.

Skriver inga mått på ingredienserna. Det beror på hur stor tårta du gör, dvs hur mycket bröd du använder och hur ”geggig” tårta du vill ha. Prova dig fram till goda fyllningar.
Smörgåstårta majonäs- och äggfri
landgångsbröd
fyllning 1:
leverpastej
bostongurka
mjölk
fyllning 2:
crème fraiche
philadelphiaost
pepparrot
hamburgerkött eller liknande
äpple
purjolök
fyllning 3:
räkost
räkor
garnering:
crème fraiche
philadelphiaost
gurka
räkor
konserverade mandarinklyftor
tomater
philadelphiaost
basilikablad
ostbågar
salta pinnar

Blanda ihop fyllning 1, smaka av. Bred på understa lagret av landgångsbröd.
Skär köttet, pujolöken och det skalade äpplet i mindre bitar. Blanda med crème fraiche och ost. Smaka av med lite pepparrot.
Lägg ett lager bröd på tårtan och bred på fyllning 2.
Lägg på ytterligare ett lager bröd.
Bred på räkost och strö räkor över.
Lägg på sista lagret bröd.
Vispa ihop lika delar crème fraiche och philadelphiaost. Bred över hela tårtan, även kanterna.
Krossa ostbågarna och garnera kanterna med det.
Skär av toppen på körsbärstomaterna, gröp ur innehållet och fyll med philadelphiaost. Garnera med basilikablad. Ställ tomaterna på tårtan och garnera med andra godsaker, t.ex. gurka, mandarinklyftor, räkor och/eller vindruvor.

Tänk på att tårtan blir godare om den får stå till sig någon dag. Sätt ihop den med fyllningarna dagen innan den ska ätas men garnera precis innan servering.

2 reaktioner till “Smörgåstårta majonäs- och äggfri”

  1. Är det väldigt svårt att göra? Jag vill testa men vet inte om jag vågar för att det skall vara så svårt!

  2. Det är inte svårt att göra smörgåstårta. Tänk bara på att inte snåla på fyllningen så att den blir för torr. Sätt ihop den med fyllningar dagen innan den ska ätas men garnera innan servering så blir den god.

    Lycka till!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *