Helstekt kalkon med stuffing

I går snöade det igen så nu ligger det ett vitt lager snö ute och det är så ljust och fint. Det snöar lite nu också, det får gärna komma lite mer så att barnen har lite att leka med och i. Vi måste gå ut och sopa av nybyggnadens platta för att underlätta för byggarna när de kommer i morgon för att sätta upp vårt nya hus. Ska bli så himla spännande. Utsikten från köket kommer inte bli så rolig ett tag framöver, vi kommer se in i bygget.

Helstekt kalkon med stuffing
1 st kalkon, ca 5 kg
smör
soja
1 msk kycklingfond
5 dl vatten
Stuffing/fyllning
ca 3 skivor tärnat, vitt dagsgammalt bröd
0,5 stor gul lök, hackad
1 hackad selleristjälkar
1 dl hackade färska champinjoner
1 dl vitt vin
50 g smör
Kycklingbuljong (på en tärning)
Persilja, salvia, timjan. En knippa vardera
Salt och peppar.

Stuffing/Fyllning
Fräs grönsakerna i smöret utan att de får färg.
Tillsätt vinet och låt sjuda ett par minuter.
Tillsätt bröd, champinjoner och kryddor och så mycket buljong så att det blir saftigt. Salta och peppra efter smak. OBS! Det ska smaka mycket.
Kalkonen
Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.
Fyll alla håligheter löst med stuffingen och lägg resten i en smord form och baka med folie på i 1h, 175°.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.
Smält smör. Tillsätt mycket soja. Pensla sedan hela kalkonen med blandningen.
Häll vatten och fond i en långpanna, sätt kalkonen, med ryggen uppåt, på ett galler ovanför och in i ugnen i 170 grader.
Pensla kalkonen runt om var tjugonde minut. Efter en timme börjar du ösa av buljongen under kalkonen istället. Fortsätt ösa kalkonen var tjugonde minut tills kalkonen är klar. När det återstår ca en timmen vänder man kalkonen så att bröstet kommer uppåt.
Kalkonen är klar när innertemperaturen är 80 grader, använde stektermometer. Räkna med att det tar 30-50 minuter per kilo kalkon.
Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i ugnen innan servering.
Servera med goda tillbehör t.ex. potatis, gräddsås, gelé och grönsaker.

Vår kalkon på 5 kg blev klar efter3,5 timmar i ugnen. Har man gott om tid kan man sänka ugnsvärmen och därmed få en saftigare kalkon. Har man ont om tid kan man höja ugnsvärmen men då är risken stor att den blir torrare. Till kalkonen åt vi kokt potatis, gräddsås, stuffing, brysselkål, coleslaw, gelé och en sallad. Jag har läst att många är jätteförtjusta i stuffingen, men jag tyckte inte den var någon höjdare. Fast det kanske berodde på kocken. Det blev en god festmiddag med en saftig kalkon och goda tillbehör. Vi har mycket kalkonkött kvar trots att vi var 4 vuxna och 3 barn som åt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *