Gratinerade svampfyllda tomater

Nu är det snart ny helg då det är läge för nya festmåltider och jag som inte har hunnit lägga ut alla recept från nyårsafton än. Äter ni extra gott till Trettondagshelgen eller ser ni det bara som någon extra dag ledigt och äter det som finns hemma? Jag försöker utnyttja varje tillfälle till fest. Även barnen tycker det mysigt om vi äter något extra gott och sitter i vardagsrummet och äter.

Gratinerade svampfyllda tomater
4 fina tomater i samma storlek
1 dl konserverade champinjoner
0,5 rödlök eller 1 schalottenlök
0,5 dl riven ost
0,5 dl smulat bröd
Salt och peppar

Skär av ett lock överst på tomaterna. Finhacka ”locket”. Gröp ur inkråmet och kasta.
Finhacka champinjoner och lök. Blanda allt med smulat bröd och den riven osten. Salta och peppra.
Fyll tomaterna med blandningen. Ställ på ugnsfast fat och gratinera i 225 grader i 15min.

Det här var ett riktigt gott tillbehör till kött. Jag var rädd att tomaterna skulle bli för mjuka men de hade kvar lite tuggmotstånd.

3 reaktioner till “Gratinerade svampfyllda tomater”

  1. Du skriver att din son Isak inte tål mjölk och ägg, men många av dina recept och veckomatsedlar innehåller detta. Brukar du laga något eget till din son vid dessa tillfällen?

  2. Oftast använder jag mjölkfria havrebaserade produkter när det är mjölk, grädde, crème fraiche o dyl i recepten. Lite ost mm klarar han av att äta,så det gör inget om det blir lite ost i hans portion. Gör jag en gratäng lämnar jag ostfritt på ena sidan.

    Mat med ägg gör vi väldigt sällan och de gånger det inte går att göra äggfritt, t.ex. Spagetti Carbonara, får mina två ägg-allergiska barn äta något annat.

  3. Vill bara förtydliga att ganska mycket går att göra äggfritt, t.ex. våfflor, raggmunk och tunn-pannkakor gör vi äggfria varianter av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *