Basilika- och limelax med tagliatelle

Ikväll har en elektriker varit här i flera timmar så nu har vi snart el i nybyggnaden, så snart kan vi flytta upp tvättmaskinen till min nya tvättstuga. Jag tror inte det är många som förstår vilken stor renovering vi håller på med. Ibland blir man lite less tjatet när folk undrar när vi ska vara klara. I källaren bilar vi upp hela golvet, tar bort all lera, sätter dit grus, isolerar, sätter vattenburen golvvärme, gjuter nytt golv, byter all el, målar alla tak och väggar och lägger klinker eller trägolv. Samtidigt som källarrenoveringen bygger vi ut huset med nytt förråd, badrum, tvättstuga och hall. Som ni kanske förstår är det mycket som måste göras när det är nybyggnation, det ska dras el och vatten, mellanväggar och dörrar ska på plats, väggar och tak ska målas eller tapetseras och klinker ska läggas på alla golv. Sen måste det göras snyggt och passas ihop där de två husen byggs ihop. Sen är det ju förstås en massa annat som måste göras också, t.ex. garderober, diskhoar och toastolar ska på plats. Samtidigt som allt detta jobbar vi båda heltid och har tre barn med läxor och aktiviteter och dygnet har ju trots allt bara 24 timmar…och vi har inte vunnit på lotto:)

Tack och lov går det hyfsat att laga mat i alla fall, trots att en köksbänk är riven och diskmaskinen står mitt på golvet. Alla måltider intas numera i vardagsrummet eftersom det inte finns plats för nå matbord i köket just nu. Men Isak är glad för då är det nära till TVn. Idag blev det lax och pasta till middag, det känns som det var länge sedan vi åt fisk.

Basilika- och limelax med tagliatelle
500 g laxfilé
4 msk olivolja
4 msk limesaft (ca 2 lime)
2 pressade vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
4 msk basilika (jag använde fryst)
1 paprika
ca 500 g tagliatelle
salt och peppar

Blanda ihop olivolja, limesaft och vitlöksklyftor till marinaden.
Skär laxen i mindre bitar och marinera den i 15 minuter.
Bryn laxtärningarna i en stekpanna. Salta och peppra.
Strimla paprikan och stek den lite mjuk.
Häll marinaden i en kastrull, rör ner grädden och basilikan.
Sjud såsen någon minut till den blir varm. Smaka av med salt och peppar.
Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen.
Häll såsen över tagliatellen och rör om ordentligt.
Blanda försiktigt ner laxen och paprikan.
Servera genast till en tomat- och mozzarellasallad.

En riktigt god laxrätt som alla åt av. Isak bad till och med om mer, det händer inte ofta när det är fisk. Man får använda ganska mycket salt och peppar för att det inte ska bli för surt. Jag använde drygt 4 msk basilika, men smaka av så det blir gott enligt dig. Jag använde havregrädde som passar alldeles utmärkt till sådana här maträtter.

2 reaktioner till “Basilika- och limelax med tagliatelle”

  1. Det var jättegott och jag tycker om att servera allt i en stor pastaskål. Det var lika gott i dag till lunch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *