Rabarberslush

Nu är alla paket inslagna till morgondagens huvudperson. Än så länge har hon inte så höga krav på presenterna, tack o lov. När mormor frågade vad hon önskade sig svarade hon ”Ja, vad har ni?”. Ibland svarar hon ”mobil” eller ”ny dator” och då förstår man att hon har lyssnat på sina storasyskon. Det mesta är klart inför morgondagens kalas men jag skulle även vilja hinna baka havrekakor så att det åtminstone finns en ny sort på fikabordet mot för barnkalaset. Men det borde jag hinna imorgon efter frukost och paketöppning. Dessutom hoppas jag att vi får tag i fina jordgubbar till tårtan imorgon, de som fanns på affären idag var inte fina.

Har ni samma härliga sommar som vi? Det är så härligt med sommar när den är så här – solig och varm. Hoppas vädret fortsätter så här och då behöver man svalka sig lite då och då. Jag har gjort rabarberslush några gånger redan, bl.a. på Idas barnkalas.

Rabarberslush
250 g rabarberstjälkar
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarbern i mindre bitar och lägg ner dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker.
Koka upp och låt koka tills rabarberbitarna blivit mjuka.
Häll upp att rinna av i en finmaskig sil. Låt lagen kallna.
Tillsätt citronsaft och vaniljsocker i den kalla lagen.
Ställ lagen i frysen i ett par timmar, men ta fram ett par gånger och rör/vispa den porös. Det går även att djupfrysa lagen och ta fram den en stund före serveringen och vispa till en porös issörja.
Häll upp slushen i glas och servera genast med sugrör och sked.

Jag tyckte det här var svalkande och gott men omdömena har varierat. Många har tyckt om det men det har även funnits en del som inte tyckte det var gott, framför allt av barnen. Det blev en ganska stark rabarbersmak, det kanske var det som var felet för dem.

2 reaktioner till “Rabarberslush”

  1. Rabarberslushen var jättegod!! Jag kommer absolut att göra den, har fått mkt rabarber. Lycka till på den stora dagen imorgon 🙂

    Ulrika H

  2. Tack och det gick bra på den stora dagen. Ida var nöjd med båda sina kalas. Vi kommer nog också göra slushen fler gånger i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *