Nektarinpaj med mandelmassa

Igår var Ida på 4-årskalas för förskolekompisen Emmy, kalaset var på Leos lekland så jag satt där inne i två timmar trots det fina vädret och allt jag hade att göra hemma. Isak och en kompis följde också med så att de fick springa av sig lite. Innan jag for till Leos gjorde jag i ordning två småkaksdegar som fick ligga i kylskåpet och stelna några timmar. När jag kom hem skar jag dem i skivor och gräddade.

Jag ligger efter med att uppdatera med nya recept jag har provat. Förra veckan gjorde jag en nektarinpaj som jag har glömt att ge er.

Nektarinpaj med mandelmassa
Pajdeg:
4 ½ dl vetemjöl (270 g)
175 g smör
1 citron, rivet skal
5 msk vatten
Fyllning:
ca 8 nektariner
150 g mandelmassa
1 tsk hel kardemumma
2-3 msk strösocker

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt citronskal och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Platta till degen och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Dela och kärna ur nektarinerna. Grovriv mandelmassan.
Kavla ut degen till en rund botten, den ska vara cirka 10 cm större i diameter än formen. Lägg den i en pajform med låga kanter. Degen ska hänga cirka 5 cm över kanterna.
Fördela mandelmassan över pajens botten.
Stöt kardemumman i mortel och strö den över.
Lägg på nektarinhalvorna med den kupiga sidan uppåt. Strö över sockret. Vik pajkanterna över frukten.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader cirka 40 minuter.
Garnera eventuellt med lite mer strösocker inför serveringen.

För mig som älskar mandelmassa och kardemumma var det här en perfekt paj dessutom tycker jag att det är kul att göra andra pajer än smulpajer som jag vanligvis gör. Nektarinantalet kan variera beroende på hur stor pajform man använder, jag tror att jag bara fick plats med sex stycken. Pajdegen var väldigt smidig och lätt att kavla ut, det är ju inte speciellt kul när halva pajdegen fastnar på kaveln eller på bakbordet, men det hände inte nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *