Snabbfixad jordgubbstårta – äggfri om man vill

I dag är det mitt-i-veckan-dagen, dvs onsdag men jag tycker det känns som torsdag. Kanske för att jag behöver helg och vila. Ida har problem med astman igen och har fått vara hemma igår och idag och hon är inte redo för förskolan än. Den här gången är det Leif som är hemma och vabbar på heltid medan jag jobbar. Det var lite segt att jobba idag eftersom jag inte har sovit så bra i natt, det känns som jag mest har legat och lyssnat på Idas andning. Ska försöka ta mig i säng i tid i kväll, men jag har ju ett till kalas kvar att planera och eftersom det är så kul är risken stor att jag blir fast bland alla recept.

Igår när Olivia fyllde år ville jag att hon skulle få en tårta trots att vi inte hade nå kalas. Jag gjorde en riktigt snabbfixad variant som även var äggfri. Jag gjorde en äggfri rulltårtebotten med chokladsmak, behöver man inte ha tårtan äggfri kan man göra en vanlig rulltårtebotten. Jag har gjort den både mjölk- och äggfri tidigare, men den här gången använde jag vanlig grädde.

Snabbfixad jordgubbstårta
äggfri rulltårtebotten:
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller havremjölk
tårtfyllning:
3 dl grädde
jordgubbar
maräng
strössel

Äggfri rulltårtebotten:
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper.
Låt kakan kallna.
Tårta:
Vispa grädden. Dela jordgubbarna.
Dela tårtbotten på mitten, lägg ena botten på ett tårtfat.
Lägg på nästan hälften av grädden och alla jordgubbar.
Lägg på den andra botten. Täck med grädden.
Garnera med maräng och strössel.

Jag gjorde botten kvällen innan och sen det gick fort att montera ihop tårtan på födelsedagen. Den blir ju inte så hög eftersom bottnarna är tunna och det bara är två stycken, i vanlig tårta har jag oftast tre bottnar. Det här är en perfekt tårta på barnkalas då det är en stort fördel att tårtan inte är så hög. Småbarn vill ofta ha stora bitar men sen äter de inte så mycket ändå.Jag tycker det blir fint att garnera med maränger, dessutom blir det lite höjd då också. Självklart går det att fylla tårtan med vad man vill, men Olivia ville ha en jordgubbstårta den här gången.

8 reaktioner till “Snabbfixad jordgubbstårta – äggfri om man vill”

  1. Vilken smarrig tårta den ska jag prova till Melvins 4-års kalas. Har du hittat maränger som är både mjölk- och äggfria?

  2. Nej, tyvärr innehåller marängerna mjölk men det är bättre än ägg i alla fall. Är man inte så jättekänslig går det bra med den lilla mängden mjölk. När Isak var mer känslig mot mjölk använde jag ofta marshmallows istället för maränger. De är både mjölk- och äggfria.

  3. Hej.
    Äntligen hittar jag vettiga recept på tårtor för allergiker! Underbart. Det sockerkakasrecept jag har blir så torrt och tråkigt som tårta, så nu hoppas jag på ditt rulltårterecept istället.

  4. Malin: Hoppas tårtan får godkänt. Jag tycker det här är det bästa receptet på ägg- (och mjölk)fri tårta, så jag hoppas ni blir lika nöjda.

  5. Hej. Vill gärna Ha det utan grädde också om det finns möjlighet. Det e oerhört svårt att hitta recept utan ägg och fett ( grädde smör m.m ) tips?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *