Plockmat på stående fot

Jag fick en förfrågan på Facebook om bra plockmat till 40-årskalas där det är ont om sittplatser. Här är lite tankar kring plockmat på stående fot. Det är ingen meny där jag har tänkt på hur saker passar ihop utan det är mer tänkt som inspiration till att komponera en egen meny.

Det som är viktigt att tänka på är att inte ha så stora bitar eftersom man inte klarar av att använda både kniv och gaffel. Man får inte ha för små bitar heller så att det rinner genom gaffeln. Ett alternativ till tallrikar är att servera olika saker i små glas, då behöver man inte vara rädd att tappa tallriken eller att saker ska rulla av den. Ikea har ljuslyktor till bra pris som jag köpte en massa av till mitt 40-årskalas, dessutom handlade jag småglas billigt på loppis. Ett annat alternativ är att köpa små plastglas. Men det kanske är svårt att servera allt i glas, men några grejer skulle jag definitivt ha i glas.

Det är praktiskt att göra paj i långpanna som man sen skär i små fyrkantiga bitar och serverar som snittar. Det kan man ju göra av vilken paj man vill där smaken passar med övrig mat man har. På mitt 40-årskalas hade jag pestopajsnittar med färskostkräm och kantarellpajsnittar.

Ost och kex tycker jag om att ha på buffébord. Dels för att det är gott och passar till det mesta men sen är det också bra för att dryga ut maten. Det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt, men har man ost och kex brukar alla bli mätta i alla fall. Jag har även ett favoritbröd till bufféer Hälla-ut-bröd.

Allt kan tyvärr inte stå framme lång tid, men då får man tänka på att servera sånt som går fort att lägga fram mer av. Färdigköpta krustader som man fyller med egengjord eller köpt skagenröra är gott och ser festligt ut. Det går dessutom fort att ställa fram nya krustader och klicka i lite röra när det behövs. Man kan inte förbereda genom att klicka i röran i förväg för då mjuknar krustaden och det vill man inte. Man kan även skära kavring eller annat bröd i t.ex. små trekanter och ha någon god röra på.

Rullar av olika slag är också enkelt att äta stående och kan förvaras färdigskurna i kylskåp så att det bara är att plocka fram och lägga upp när serveringsfaten ser tomma ut. Laxrulader där man rullar in färskost i gravad eller rökt lax är bra plockmat i lagom storlek. Vill man ha något i köttväg skulle jag nog satsa på rostbiff. Rostbiffsrullar blir nog en bra storlek och relativt enkelt att äta på stående fot. En stor skiva rostbiff däremot kan vara svårt att få i sig utan att använda kniv och dela den. Charkuterier överhuvudtaget är enkelt att servera och äta. Lufttorkad skinka och salami finns i många varianter som man kan servera som de är eller göra en god röra som man rullar in. Klassiska tunnbrödsrullar med olika fyllningar går också att servera.

Smördeg är behändigt och enkelt att använda sig av. Kryddiga smördegspinnar är ett gott drinktilltug som görs av frysta smördegsplattor, torkade örtkryddor och ost. Smördegen som är färdigkavlad kan man fylla med något gott, t.ex. fetaost eller tapenade, och sen rulla ihop och skära i bitar innan gräddning.

Mat som serveras på spett brukar vara uppskattat, framför allt hos barnen. Prinskorv och köttbullar blir ju så mycket roligare om de serveras på spett istället för i en skål. Perfekt vid ett sånt här tillfälle att ta ett spett som man kan stå och gnaga på istället för att använda bestick. Kycklingspett är en storfavorit hemma hos oss. Enkelt att göra och är lika goda även om de har varit frysta. Kycklingklubbor med en bit folie längst ner för att hålla i går också bra och brukar vara populärt.

Annat kött som är enkelt att tillaga och förbereda är fläskfilé eller kyckling som ska serveras kallt. Om de skärs upp i tunna skivor går det bra att äta med bara en gaffel.

När man gör sallad kanske man inte kan/bör ha för många små blad som kan vara svåra att få upp med bara en gaffel. Men en stor blandsallad med sallad, gurka, tomat osv. bör fungera bra.

Vill man ha potatis, ris, bulgur eller liknande till? Det beror ju på lite vad man har i övrigt, men ris och bulgur är nog för smått och svårt att få upp på en gaffel. En potatissallad som serveras kall, t.ex. Basilikapotatis, kan stå framme ett bra tag om man inte använder crème fraiche och majonnäs, dessutom går det bra att förbereda. Jag serverade en italiensk pastasallad när jag fyllde år som också fungerar att äta stående eftersom det är stora bitar som man enkelt kan fånga upp med en gaffel.

Jag som älskar buffér och plockmat kan hålla på att skriva hur länge som helst. Fråga gärna om ni undra över något. Här har jag samlat plockmat-recept.

2 reaktioner till “Plockmat på stående fot”

  1. Vilka smaskiga tilltugg. Plötsligt blev jag jättesugen på plockmat!!!
    Hälsningar från fröken Dill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *