Julskinkmacka med rödbetstzatziki

Vilken julstämning vi hade igår till frukost. Mörkt ute, tända ljus på bordet och julskinka på mackan. NyhlénsHugosons har i år förpackningar med färdigskivad kokt julskinka. Perfekt för det lilla hushållet eller när man vill ha en liten försmak av julen. Till jul brukar vi för det mesta köpa deras kokta julskinka som vi griljerar strax innan jul. Den här färdigskivade julskinkan var minst lika god och så enkelt att den redan är skivad, det tråkigaste och jobbigaste momentet med julskinka. Barnen älskar julskinka som pålägg, så det har ätits många julskinkmackor i helgen.

Rödbetssallad är en klassiker på julbordet men jag tycker det är kul att göra om klassikerna litegrann så att det blir en ny twist på välkända smaker. I år provar jag att göra rödbetstzatziki till julskinkmackan. Våga prova du med! Det syrliga äpplet gör att det blir fräschare än den vanliga rödbetssalladen. 

Julskinkmacka med rödbetstzatziki
hårdbröd (knäckebröd), gärna i fin form
smörgåsmargarin
julskinka, gärna färdigskivad
Rödbetstzatziki
1 färsk rödbeta
1 syrligt äpple
1 liten vitlöksklyfta
1,25 dl turkisk yoghurt
flingsalt
nymald svartpeppar

Rödbetstzatziki
Skala och riv rödbetan och äpplet grovt. Riv vitlöken fint.
Blanda ihop med yoghurt.
Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Julskinkmacka med rödbetstzatziki
Smöra mackan. Lägg på julskinka och en klick rödbetstzatziki.
Tänd ljus, ät och njut.

Rödbetstzatzikin till julskinka vill man inte ska ha lika tydlig vitlöksmak som vanlig tzatziki, den ska mer anas. Det är viktigt att välja ett syrligt äpple eftersom det är det syrliga man vill åt, det blir inte lika gott med ett sött äpple. Smaka av så att det blir en bra kombination av alla smaker. Personligen tycker jag att julskinka är godast på hårdbröd (eller knäckebröd som vissa kallar det), men du använder ditt favoritbröd så att det blir riktigt gott enligt dig.

Jag föredrar lokalproducerade produkter och handlar det så ofta som möjligt, NyhlénsHugosons har en grisfarm utanför Luleå där jag var på studiebesök i somras. Det var rent o fint och grisarna verkade må bra så det känns bra att äta deras produkter.

2 reaktioner till “Julskinkmacka med rödbetstzatziki”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *