Buljong-fondue

Igår städade vi gården, ställde bort cyklar och leksaker, slängde byggskräp, tog bort överblivna rabarber osv. Jag ville ju göra det i solsken och innan snön kom, men det blev att vi gjorde det i snöblandat regn så det var jättekallt och blött. Men nu är vi en bit på väg i alla fall, men det är fortfarande lite kvar att göra innan trädgården är helt redo för vintern.

Till middag gjorde vi en gammal klassiker som jag nog inte har ätit på 30 år – Fondue. Vi använde buljong istället för olja, känns både nyttigare och säkrare.

Buljong-fondue
1 l vatten
4 msk fond, t.ex. kalv
nymald svartpeppar
ev. lite salt
övriga kryddor

tunnskivat kött
broccoli
färska champinjoner
paprika

Koka upp en kraftig buljong som du kryddar lite extra.
Skär kött och grönsaker i lagom stora bitar, köttet ska vara tunnskivat.
Ställ fram buljongrytan på bordet och håll varmt.
Var och en tillagar sin egen kombination av kött och grönsaker i buljongen.
Servera till ugnsrostade rotsaker och olika såser.

Vi använde oss av älginnanlår och fläskytterfilé, men tyvärr blev fläskytterfiléskivorna något för tjocka så det tog så lång tid att få dem klara. De ska vara tunna som lövbiff brukar vara. Det är mycket pyssel att få sin mat klar men det är ju det som är själva tjusningen, att sitta länge vid bordet. Barnen tyckte det var kul så det här lär vi göra fler gånger. Fast med en familj på fem stycken behöver man nästan två kastruller för att inte buljongen ska kylas ner så mycket när alla sätter ner sina spett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *