Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor

I dag blir det ytterligare en tjejdag hemma, för Ida och Olivia är fortfarande sjuka. Men i dag tror jag att jag och Ida ska försöka oss på en kort promenad för att få lite frisk luft och för att lindra vår rastlöshet lite. Man kan lugnt säga att det märks att Ida har varit sjuk och hemma en hel vecka, men hon var inte redo för förskolan än. Men nästa vecka hoppas vi att hon klarar att anstränga sig och vara ute utan att få pipig andning och värsta hostattackerna.

I går var det dags för fisk till middag igen och som nästan alltid var det lax som serverades.

Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor
4 portionsbitar lax
150 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
salt
cayennepeppar
svartpeppar
grön sparris, fryst lite tinad (använder du färsk så förväll den ngn minut först)
riven ost
5 hg räkor med skal


Salta och peppra laxen, lägg i smord ugnsform.
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, grädde, mjölk och buljongtärning.
Smaka av med cayenne- och svartpeppar och ev. mer salt (men tänk på att buljongtärningen innehåller mycket salt).
Lägg sparrisen på laxen.
Häll såsen över lax och sparris i formen.
Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 25-35 minuter, tills laxen är klar.
Skala räkorna och strö över fisken när du tar ut formen ur ugnen.

Jag åt fisken tillsammans med en vitkålssallad medan de övriga åt den med potatis. Att strö handskalade räkor över fisken gör att den känns lite lyxigare och blir lite godare, att dessutom tillsätta sparris gör laxen ännu ett snäpp bättre.

Ida har önskat sig en taco-fredag så ikväll, innan vi ska iväg på hockey, blir det tacos till middag. Känner mig såå trött så jag skulle helst vilja vara hemma ikväll men vi föräldrar i Isaks hockeylag ska sälja lotter och städa läktarna och då är det ju bara att ställa upp.

2 reaktioner till “Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor”

  1. Lagade detta idag, underbart gott! Använde light philadelphia, lätt mjölk, light creme fraiche och det blev kanon!

  2. Vad kul att du tyckte om det….och att du tog dig tid att kommentera. Det är så mycket roligare att blogga när man få kommentarer. Lax är ju ganska fett i sig så jag kan tänka mig att det blev bra med light-produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *