Knäckig kladdkaka

Ännu en grådisig småregning dag. Ser på skidåkningen från Gällivare på tv, och där snöar det. När ska snön komma hit? Nu vill vi ha ljust och fint!  Vi håller tummarna att det kommer snö under vecka så vi får en vit första advent. Hela morgonen har jag städat och röjt i ett av våra förråd i källaren. Väldigt välbehövligt! Vi är helt otroliga på att spara saker, kan ju vara bra att ha…. Nu har jag precis avslutat en välförtjänt te-paus, så nu ska jag ner i källaren igen.
Igår bakade jag en kladdkaka som jag såg på Arla.se för ett tag sedan. Det som lockade mig var kladdkakan (så klart) men även att den bestod av en knäckig topp med havre. Havre är en bakfavorit hos mig som brukar ge god smak. Havrekakor och havreformar är exempel på några av mina havre-favoriter.

Knäckig kladdkaka

Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladsmet:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 

Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. 
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.
Knäcksmet:
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 min. 
Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.


Oj, oj, oj det här måste ni prova! Eller köpa av mig! För det här ska in i mitt försäljningssortiment. Den påminner lite om kladdkakan med kokostäcke (falsk toscakaka), men den här var godare. Det tycker jag just nu i alla fall, men tycke och smak brukar ju variera lite från dag till dag. Snart är jag kanske less den här för jag har en känsla av att jag kommer göra den några gånger den närmaste tiden.

2 reaktioner till “Knäckig kladdkaka”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *