Vitvinsmarinerad älgstek

God morgon första advent! Då var äntligen första advent här och julmånaden har börjat på riktigt. Bästa månaden på året?! Nu ska det bakas, göras godis, läggas in sillar, gravas lax, pysslas, pyntas, shoppas…och stressas. Men visst kommer ni ihåg att njuta under tiden? Gör det ni vill och hinner, resten kan ni göra nån annan gång.

I torsdags la jag en älgstek i vitvinsmarinad som vi sen tillagade på fredagkväll.

Vitvinsmarinerad älgstek
600 g benfri älgstek
Marinad
4 dl torrt vitt vin
1 stor gul lök i bitar
1 knippe persilja
Sås
1,5 dl finhackad gul lök
300 g färska, skivade champinjoner
2 dl tomatjuice
2,5 msk mjöl
2 msk soja
2 msk konjak
1,5 dl hackad persilja
1,5 tsk salt
1,5 krm nymalen svartpeppar


Lägg steken i dubbla plastpåsar.

Häll på vin, lägg i lök och grovhackad persilja. 
Ställ i kylen i 1 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.
Ta upp och torka steken. Spara marinaden. 
Gnid in med salt och peppar. Bryn väl runt om. 
Sila över marinaden. Låt puttra under lock ca 1,5-2 timmar. 
Känn med sticka att den känns mör och fin.
Tag upp steken. Skiva den vackert och lägg på fat.
Sås
Fräs löken gyllene i smöret. Tillsätt skivade champinjoner och låt det steka med tills all vätska har kokat in. 
Pudra över mjölet. Späd med tomatjuice och vinskyn (ca 3 dl) från grytan.

Smaksätt med konjak och soja, lite salt och nymalen peppar. Blanda i finklippt persilja.

Eftersom vi hade så mycket att göra i fredags när vi tillagade och åt den här steken så kokade vårt kött drygt två timmar och var jättemört och gott. Annorlunda men god smak på såsen, oftast använder jag rödvin till kötträtter. Och oftast är det whisky, inte konjak, jag kryddar maten med, eftersom Leif har ett helt skåp med whisky i källaren. Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och rödbetor till köttet. Rödbetor i ugn blir så söta och goda. Visst har ni provat det?

Nu är det dags för kalendern på tv och jag ska göra i ordning en stor adventsfrukost. Olivia sa att vi kunde väcka henne när vi äter frukost om vi har en massa pålägg, bröd och tända ljus. Så då fixar jag det för det är inte varje dag man får se Olivia uppe före lunch 🙂 Sen har vi inte så mycket planerat i dag förutom Idas dans. Skönt! Eventuellt åker vi en sväng på julskyltningen innan dansen, men om det är lika blåsigt och kallt som i går då struntar vi i det.

En kommentar till “Vitvinsmarinerad älgstek”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *