Sirapslimpor

Isak verkar ha det bra i Kiruna, det blev en vinst och en förlust i går. Nu spelar de en match i dag innan de börjar tågresan hemåt och vi kan hämta honom vid tågstationen vid middagstid. I dag lär mycket handla om sport på tv och att förbereda inför kommande arbetsvecka – göra matsedel, fylla kylskåpet, tvätta kläder, packa väskor osv. Skolbarnen är lediga även i morgon men vi övriga ska upp tidigt. Hur ska det gå?!

Igår var vi på en jättetrevlig middag med underbart god mat – Gulaschsoppa med kött, inte köttfärs. Jag har redan letat fram receptet så det kommer nog dyka upp här snart när jag provlagat den själv. Innan vi åkte på middag och samtidigt som jag tittade på Tour de ski hann jag baka en omgång sirapslimpor.

Sirapslimpor

100 g jäst
1 l mjölk
100 g smör
4 tsk salt
2 dl ljus brödsirap
2 msk brödkryddor
17 dl rågsikt
12-14 dl vetemjöl
Pensling: varmt vatten + sirap

Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäs i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 4 delar. Forma dessa till avlånga limpor, som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt.
Pensla mellan limporna med smält fett, så går de lättare att ta isär.
Jäs i ca 45 minuter.

Grädda limporna nederst i 200° i ca 40 minuter.
Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk.
Söta och goda limpor (om man tycker om sött) som jag hoppas Isak kommer tycka om. Han är inte så mycket för hembakat men han tyckte om jullimporna jag bakade inför jul och eftersom de är söta tänkte jag prova om även dessa limpor kan vara något i hans smak. Lite lustigt om det är det söta han tycker om för i vanliga fall är han inte så mycket för sött – han väljer alltid chips framför godis, han vill nästan aldrig fika kakor osv.

Usch jag har börjat få ont i halsen, hoppas det bara är nå tillfälligt. Vill inte vara sjuk nu när jag har varit ledig så mycket och pga Idas astma är jag alltid orolig att smitta henne med mina förkylningar. Inget kul! Ska gå och göra mig en stor kopp te för att värma mig och halsen. Ses senare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *