Helstekt kyckling med vitlökssmör

Vilket underbart väder! Solen skiner, rimfrost i träden, knappt tio minusgrader och vindstilla. Måste ta  en promenad. Men jag avvaktar och tar promenaden när Ida är på sin dans som kör igång i dag igen efter julledigheten. Eftersom man inte får vara inne i danssalen blir det annars att jag bara sitter i en soffa utanför och då blir det veckans tråkigaste timme. Isak och Leif ska på tre-timmars-bio så de blir borta hela eftermidda’n.

Hel kyckling går ofta att få tag i riktigt billigt och det blir ofta riktigt saftigt och gott också. Barnen jublade i fredags när jag sa att vi skulle äta helstekt kyckling.

Helstekt kyckling med vitlökssmör
1 hel kyckling 
25-50 g smör
2-3 vitlöksklyftor

1 citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk torkad timjan eller rosmarin


Skölj och torka kycklingen.
Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. 
För in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Ev. överblivet smör läggs inne i kycklingen.
Skär citronen i bitar och lägg inne i kycklingen.
Blanda alla kryddorna och klappa in runt om kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i 175-200 grader i drygt en timme. 
Ös kycklingen några gånger under tiden.
Vill du använda termometer ska innertemperaturen på kycklingköttet vid benet på låren vara minst 75 grader.Hela familjen älskar kyckling så även den här gången. Hel kyckling är perfekt för oss eftersom Isak vill ha kycklingklubbor men de övriga oftast vill ha filéer. Jag gjorde en ugnsplåt med potatis, morötter och lök som tillagades i ugnen samtidigt som kycklingen. Så smidigt!

Nu ska vi sätta oss och planera kommande veckas träningar, skjutsningar, möten, åtaganden och middagar. Planering är bästa (enda?) sättet att få vardagspusslet att fungera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *