Saffranskaka

Det har varit en väääldigt lång måndag då jag vaknade tidigt efter för få timmars sömn och direkt efter jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där vi paketerade julklappar och gjorde julgodis inför söndagens skyltsöndag. Men nu har jag kommit hem och sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te i väntan på Homeland. Sen kommer jag förmodligen slockna så fort jag lägger huvudet på kudden och förhoppningsvis får jag sova några fler timmar i natt.
I lördags provbakade jag en saffranskaka och den blev så god och jul-aktig som jag hoppades på.
Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (à 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering

Smörj och bröa formen
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.
Åh vad det är gott med saffranskakor. Det blir så mycket mer saffransmak i en sockerkaka istället för i lussekatter. Men snart är det dags för lussekattsbak för det är ju riktigt gott det med, eller hur?
Vad använder ni saffran till? I jultider använder jag det till lite allt möjligt – bullar, mjuka kakor, småkakor, mat och efterrätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *