Västerbottenspaj med kantareller

Även idag har jag och Leif varit i väg och gjort ärenden/lekt jultomtar. Det är så skönt när man kommer hem och får stryka saker på att-handla-listan. Men det är en hel del kvar på att-baka-listan och på att-göra-listan. Jag älskar att skriva listor och det är så härligt att få stryka saker när de är gjorda. Är ni list-skrivare eller hur håller ni reda på allt som ska göras?
Till vår kräftskiva i lördags gjorde jag en Västerbottenspaj, men inte den ”vanliga” utan jag blandade ner lite kantareller också. Mums!

Västerbottenspaj med kantareller
pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3-4 msk kallt vatten
fyllning
100-200 g kantareller
0,5 gul lök
smör att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt o peppar

Blanda ingredienserna till pajskalet och arbeta till en deg. 
Tryck ut den i en pajform och låt stå kallt i 10 min. 
Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 min i 225 C.
*
Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. 
Stek i smör, krydda svampen med lite salt och peppar. 
Lägg svampfräset i pajskalet. 
Strö över osten.
Blanda grädde och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen.
Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.

Västerbottenspaj är nästan ett måste på en kräftskiva. Eftersom västerbottensost och kantareller passar så bra ihop blandade jag ner lite kantareller i den traditionella pajen och det blev riktigt bra.

Jag använder nästan alltid pajdeg med grahamsmjöl, men det går bra med vilken variant som helst. Visst kommer ni ihåg mitt inlägg med olika sorters pajdegar. Det hittar ni här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *