Blodapelsincheesecake

Då har vi vaknat upp till en vanlig lördag mitt i alla helger. Precis när jag har lyckats få till ledighetstider med mysiga långa kvällar och härliga sovmorgnar är det dags att vända tillbaka dygnet så jag orkar stiga upp före sex på måndag igen. Om nån timme ska jag klä på mig och promenera in till stan för fika med kompisar. Trots att det är ca 15 minusgrader ska det bli skönt med både en promenad och frisk luft, jag får dessutom njuta av all rimfrost som täcker träden, det är otroligt vackert ute precis som på dessa bilder.

Här kommer ytterligare en god efterrätt som jag har gjort nu i jultider. Blodapelsinerna är ju perfekta nu i några månader passa då på att använda dem till bakning.

Blodapelsincheesecake
Botten
200 g Digestivekex
50 g pepparkakor
100 g Smör
Lager 1
450 g Philadelphia ost
1 msk rivet skal av blodapelsin (ca 4 apelsiner)
2 msk pressad blodapelsin (ca 0,5 apelsin)
3 ägg
1,25 dl strösocker
Lager 2
2 dl crème fraiche
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Lager 3
1,5 dl pressad blodapelsin (ca 4 apelsiner)
2 gelatinblad

Botten
Smula kexen och blanda med smält smör. 
Tryck ut smuldegen i formen och en bit upp på kanten. 
Grädda 5-10 min i 180 grader. 
Lager 1
Vispa ingredienserna till lager 1 till en jämn smet. 
Häll i formen. 
Grädda i nedersta delen av ugnen 25 min.
Lager 2
Blanda ihop lager 2 och bred på kakan. 
Grädda ytterligare 5 min. 
Ställ kallt (gärna över natten). 
Lager 3
Gör sedan sista lagret. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. 
Värm lite pressad blodapelsin i en kastrull. 
Ta av från plattan och vispa ner gelatinbladen så de smälter. 
Häll i resten av den pressade blodapelsinen.
Låt stå och svalna en stund och skeda sedan över saften på kakan. 
Ställ kallt (några timmar) tills gelén stelnat. 
Servera kakan kylskåpskall.

En riktigt god och fräsch efterrätt som dessutom är otroligt vacker med sin röda färg. Det är många moment när man bakar cheesecake men inget av momenten är svårt, det tar bara tid. Botten höll ihop fint, men jag tyckte det var lite mycket av den eftersom det är fyllningen som är god. Men jag är rädd att den inte håller ihop lika bra om man minskar ned på själva botten. Så jag låter den nog vara så här även nästa gång för man behöver ju inte äta upp all botten om man inte vill.
Det är många moment som ska göras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.