Pinocchiotårta

Det har varit mycket tårta nu ett tag.

Det började med Isaks examensfest, fortsatte med midsommar och i går firade vi en nybliven 40-åring och snart fyller jag o Ida år och då blir det ännu mer tårta.

Till midsommar gjorde jag två tårtor, dels den goda marängtårtan med choklad och jordgubbar och dels denna klassiker – pinocchiotårtan. Båda faten var slickade och det blev inte kvar minsta lilla smula. Det kallar jag gott betyg!

Pinocchiotårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
1 liter färska jordgubbar

sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30×40 cm. 
maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över den andra smeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och jordgubbar på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Trots att det blir finare med garnering uppe på tårtan så garnerar jag inte pinocchiotårtor för då smälter marängen. Det finns många varianter och namn på den här tårtan men det här receptet använde jag på midsommar. Nästa gång är jag lite sugen att prova ett recept där man gräddar botten ett tag först och sen brer man på marängsmeten och gräddar den bara på slutet. Då ska den visst bli krispigare. Med det här sättet så blir det ganska mjuk maräng men en otroligt god tårta.

Först brer jag ut en sockerkakssmet…
…och sen en marängsmet.
När kakan har kallnat delar jag den i två delar…
…och fyller med grädde och jordgubbar.

Jag tog en extra semesterdag i dag och det känns helt underbart med en bonusdag ledigt mitt i veckan. Det har varit så mycket så länge så jag behöver verkligen en dag hemma för att fixa o dona.

Jag ska baka tårtbottnar till kommande födelsedagar, tvätta bort lite av tvättberget, fylla på kylen (och rensa från gammal mat), hämta ut paket och städa o plocka i största allmänhet för vi har högar överallt med saker som jag behöver ta tag i.

Jag hade även tänkt planera Idas kompiskalas men jag tappade sugen när jag såg väderprognosen som visar regn mest varje dag. Vi har planerat att ha en uteaktivitet så vi vill ha fint väder och som det ser ut nu hittar vi inte ens ett bra datum för kalas. Suck!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *