19 juli – min dag – 50-års-maten

19 juli på Sara-dagen fyller jag år så jag firar alltså namnsdag och födelsedag samma dag och som vanligt levererar vädret på Sara-dagen. Nästan varje år kan jag fira ut med sol och värme, och i år då jag hade planerat ett Garden Party för att fira mina 50 år var det extra viktigt med bra väder. Och det fick jag!

I inbjudan stod det att jag skulle bjuda på mat klockan 13 och klockan 18 medan det skulle serveras något sött klockan 15 och 20. Det var en typ av Corona-anpassning så att inte alla gäster skulle komma samtidigt. Det blev några fler till lunchen än middagen men inte så jättestor skillnad. Eftersom vi nog var kring 50 personer totalt så kändes det bra att dela upp och på så sätt var det lättare att hålla avstånd.
Ett annat riskmoment hade kunnat vara när alla fingrar på alla bestick när de ska ta sin kniv och gaffel, men det fixade vi genom att linda in besticken i servetter så att man enkelt kunde ta sitt paket.

Jag hade gjort tavlor till varje måltid för att alla skulle veta vad som fanns på borden att äta o dricka, utan att nån (jag) behövde stå och berätta. Himla skönt och uppskattat. 
Till lunch bjöd jag på salladsbuffé där man fick plocka ihop sin egna tallrik av lite smått o gott. Tyvärr kom jag inte ihåg att ta kort på maten förrän många hade tagit sin mat så t.ex. hela laxsidan var i stort sätt redan slut.

Vid 15-tiden var det sedan dags att plocka fram tårtorna samt alla sorter kaksnittar som jag bakade i början av min semester. Kommer ni ihåg? Fryst cheesecake och rabarberpaj var klart populärast. Jag hade flera formar med fryst cheesecake i frysen som jag bara behövde ta upp en efter en när de tog slut. Väldigt smidigt! 
För att slippa serva med kaffe och te hade vi gjort ett eget bord för det, så var o en fick ta sin egna kopp med varm dryck.

Till middag var det ett nytt gäng som åt och en ny meny. Förutom det som stod på skylten fanns det även pastasallad kvar från lunchen som jag ställde fram på buffébordet. Och här var kalasets stora missräkning – potatissalladen. Jag hade gjort alldeles för mycket potatissallad så den har vi nu ätit i flera dagar. I övrigt är jag riktigt nöjd med mina beräkningar.

Sedan var det dags för lite sött igen och istället för tårtor hade jag nu gjort små portionsbitar av olika saker, förutom kladdkakan som serverades i vanlig rund form där var o en fick ta varsin bit.

Under hela dagen och kvällen fanns det popcorn och chips på ett snacksbord. Det dök även upp lite annat salt, som olika snittar med bl.a. räkor eller romdipp, och ost o kex under dagen och kvällen. 

I ett eget hörn av altanen fanns dryckesbordet där det fanns lite olika alternativ, både med och utan alkohol. Jag har fryst in en hel del is sedan någon månad tillbaka och det behövdes för att hålla bubblet och ölen riktigt kalla och goda.
Jag hade två sorters bubbel som jag bjöd på – ett rosé för den rosaglittriga och fina etiketten och ett vitt för det fina passande namnet på vinet – A Perfect Day. Så väljer jag vin!
Det var en hel del glas jag dukade upp så att man själv fick välja ett passande glas till drycken.

Det har varit lite planerande och fixande inför kalaset och det viktigaste för mig var att behöva jobba så lite som möjligt under dagen och jag tycker jag lyckades rätt bra. Dels för att jag hade planerat såna rätter som gick att förbereda och dels för att jag fick mycket hjälp av familjen med bla. att plocka fram och bort saker. Men även för att gästerna fick sköta sig själv en hel del och ta sin egna mat, dryck, kaffe osv.
Så glad att jag hann njuta av min dag med alla nära o kära ?

2 reaktioner till “19 juli – min dag – 50-års-maten”

    1. Tack. Det har varit så kul att planera och förbereda. Jag började i tid och har fryst ner mycket eftersom så det känns inte som att det har tagit så mycket tid att fixa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *