Rågkakor

Till fredagens fika på jobbet hade jag bland annat bakat dessa rågkakor. Saftiga och goda! Jag som är lite slö bakar ut tre stora kakor på varsin plåt. Vill man kan man istället göra små fina tekakor eller lite större rågkakor med hål i mitten. Välj efter eget tycke o smak.
Jag gör dem även lite tjockare så att de går att dela. Vill man inte det så plattar/kavlar man dem bara lite tunnare. Så kanske jag gör nästa gång.
Det här är ett gammalt bortglömt recept som jag är så glad att jag återupptäckte och nu kommer nog detta bröd finnas i vår frys lite nu och då för det är så himla gott. Hur kunde jag glömma bort det?

Rågkakor

Dag 1
1,5 l vatten
2 msk salt 
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
ev 1 msk brödkryddor (t ex malen koriander eller ”brödkryddor”)
1,5 kg vetemjöl

Dag 1
Koka en lös gröt på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten så sväller den.

Dag 2
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor. 
Blanda i gröten.
Tillsätt vetemjöl för att binda ihop till en deg.
Knåda i ca 5 minuter. 
Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 3 delar. 
Knåda en aning och platta eller kavla sedan ut på plåtar med bakplåtspapper. 
Låt jäsa i ca 25 minuter.
Nagga kakorna något
Grädda i ca 12 minuter i 250°C ugn.


Min gröt fick stå i kylskåpet i två dygn för jag hann inte baka dagen efter, men det går lika bra det. Så känn ingen stress bara för att du har gröten stående i kylen. Den klarar sig bra där några dagar.
Jag fryser alltid ner bröd i portionsbitar så att man bara behöver ta upp så mycket som går åt för då får man alltid äta gott och saftigt bröd.

I dag har jag inte bakat matbröd utan idag blev det kanelbullar så klart. Jag bakade på en halvliter och det går så himla snabbt och är så smidigt att baka sån liten sats. Det känns ju knappt som att man har bakat. Nästa gång jag bakar bullar lär det nog bli saffransbullar, för nu är det inte länge kvar tills man kan börja använda julens smaker.
Snart är även den här helgen slut och en ny arbetsvecka tar vid. En vecka då jag ska lyxa till det ordentligt, jag har både en klipptid och en massagetid inbokat. Så härligt och så perfekt att lysa upp höstmörkret med lite roliga feel-good-saker.
Önskar en fin söndagkväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *