Rågfrallor med havregryn

Det här receptet har jag tänkt ge er riktigt länge men jag glömmer alltid att ta kort på dem innan de är uppätna. Jag har gjort flera omgångar av dem för de är så enkla att baka och så underbart goda att äta. Och senaste omgången jag gjorde, då kom jag även ihåg att ta kort. Så nu äntligen får ni receptet.

Rågfrallor med havregryn

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 dl havregryn

0,5 dl vete- eller kruskakli
1,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
3 dl rågmjöl
8-10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet.
Blanda tills jästen lösts upp.
Rör ner havregrynen och kli, låt blandningen stå och dra i 5 min.
Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. 
Knåda den i några minuter. 
Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i 20-25 bitar och forma till runda bollar.
Lägg frallorna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 240 grader 10–13 min.
Låt dem svalna på ett galler.

Dessa frallor är verkligen storfavorit deluxe. En annan storfavorit är på SVT just nu – Per Gessle. Gyllene Tider och Per Gessle har varit mina favoriter sedan 1981 då jag var på min allra första konsert med dem. Då kunde jag bara 2 låtar 🙂 nu kan jag desto fler. Har ni några idoler ni håller kvar vid år ut och år in?

Jag sitter ensam i soffan och njuter av musiken från tv:n. Ida gick ner till sig för att mysa ner sig under täcket och läsa, och Leif kände sig krasslig och gick o la sig för länge se’n.

Men jag har inget emot en lugn hemmakväll i soffan, trots att vi faktiskt hade andra planer. Men så hemmakär som jag är, så gör det inget när planerna ändras till att bli soff-kvällar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *