Halinas gryta

Nu har skolbarnen påsklov men jag jobbar fast jag slutar lite tidigare om dagarna. Skönt att ha så stora barn så att de klarar sig ensamma hemma. Isak skulle egentligen ha gått fritids men eftersom han inte var så sugen på det fick han vara hemma tillsammans med Olivia. I måndags åt vi en god fläskfilégryta som mamma har bjudit på nån gång för länge sedan och som i sin tur blev bjuden på den av min faster som blev bjuden på den av någon bekant som…. Det är en underbart god sås till den så receptet är värt att föra vidare.

Halinas gryta
6 hg skinkstek, fläskfilé eller liknande
1 purjolök
1 paprika (röd)
200 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 buljongtärning
2 dl vatten
1-2 msk mjöl
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
ev. curry

Ø Bryn purjolöken och köttet.
Ø Lägg i en eldfast form.
Ø Hacka paprikan och strö över.
Ø Värm grädden och låt osten smälta med.
Ø Tillsätt buljongtärning, vatten och kryddor.
Ø Avred med mjöl.
Ø Slå såsen över köttet.
Ø Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.

Enkel och god gryta i ugnen. Receptet har hängt med ett tag, framför allt för att såsen är så god. Den här gången använde jag fläskytterfilé men tidigare använde jag ofta skinkstek med lika bra resultat. Den är enkel att göra mjölkfri genom att använda sojaost av philadelphiatyp och havre- eller sojagrädde.

2 reaktioner till “Halinas gryta”

  1. De flesta recept är för 4 vuxna personer. Fast det är ju lite svårt att säga det beror ju på hur mycket man äter och vad man äter. Vissa äter ju mer kött och undviker kolhydrater, vissa dränker sin mat i sås medans vissa försöker undvika sås osv.

    Just det här receptet tror jag har ganska mycket sås i förhållande till kött. Det är kanske sås för 6 personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *