Mini-kladdmuffins med dumleganache

Vad är det för skillnad på muffins och cupcakes? Cupcakes är ju väldigt ”inne” just nu och låter kanske godare än muffins. Men är det egentligen inte bara gamla hederliga muffins med något gott uppepå, s.k. frosting? Här gjorde jag ingen traditionell frosting med cream cheese, utan jag gjorde en dumleganache som är såå gott. Vi hade den i vår bröllopstårta tillsammans med hallonmousse mellan chokladbottnar. Men den är så god så man kan äta den som den är utan bakverk.

Mini-kladdmuffins
2 ägg
2,5 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker. Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölet.
Häll smeten i en spritspåse och spritsa en klick i varje småbrödsform. Smeten ska fyllas till en liten bit under formens kant.
Grädda 8-10 min i 200 grader.
Låt kallna.

Dumleganache
3 dl grädde
200 g dumle

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Smält ner dumlekolor i den varma grädden.
Låt dumlegrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa dumlegrädden till önskad konsistens.
Spritsa på kalla muffins/cupcakes.

Kan det bli godare? Kladdmuffins är goda som de är utan nånting uppepå, men vill man göra det lite festligare är dumleganache ett bra alternativ. Jag tycker det blir bra storlek att använda småbrödsformar, storleken mellan knäckformar och bullformar, om man har flera sorters kakor. Det är viktigt att dumlegrädden får stå kallt över natten innan den vispas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *