Fussiligratäng med köttfärs

Måndagar och tisdagar måste jag jobba till kl.17 så nu när Leif är borta blir det långa dagar för Ida på förskolan. Om det inte hade varit för Olivia, världens bästa storasyster. Både idag och igår har hon hämtat Ida och gått hem med henne. Sen när jag kommer hem sitter de i soffan och tittar på datorn tillsammans. För att visa min uppskattning, och för att jag var trött och hungrig efter jobbet, åkte jag och barnen på restaurang idag. Alla tyckte det var såå gott, det var inte en smula kvar på våra tallrikar.

På lunchen idag var jag på stan och gjorde en massa fynd. Både Lindex och Kapp-Ahl hade halva reapriset, jag hittade bl.a. en jättesnygg och tuff grön vårjacka till Isak för 90 kr. Ett par svarta byxor till mig för 38 kr och en massa andra grejer fick också följa med hem. Det finns inget bättre än att fynda, eller hur?

Isak har alltid tyckt om skolans Fussiligratäng så till slut bad han om receptet. I söndags provlagade jag det och fick godkänt av Isak. Jag fick modifiera receptet lite som innehöll 6 kg köttfärs, 70 g curry osv.

Fussiligratäng med köttfärs
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
1,5-2 tsk curry
1,5-2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt osten och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö ev. mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.

Jag satte riven ost på halva gratängen så att Isak inte skulle få för mycket mjölkprodukter i sina portioner. I köttfärsröran använde jag havregrädde och havremjölk men vanlig ost.

Den rivna osten ska smälta ner i köttfärsröran.

Det var en väldigt enkel gratäng att göra som alla tyckte om. Det var skönt att blanda ihop köttfärsen och mjölkprodukterna istället för att göra en köttfärssås och en ostsås som det är i vanlig lasagne.

2 reaktioner till “Fussiligratäng med köttfärs”

  1. Tack för tipset! Googlade på recept köttfärs utan lök (upptäckte att löken var slut här hemma!!!) och fann detta inlägg i din blogg! =) Ska lagas idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *