Blåbärscheesecake med chokladbotten

Idag tog vi ledigt från källarjobbet, istället förberedde vi oss för den kommande arbetsveckan. Jag hade gärna haft en veckas påsklov att se fram emot. Vi var på påsklunch hos mina föräldrar med syrran och hennes familj. Efter det följde mamma med hem till oss och rensade lite snabbt i rabatten för att få bort allt snömögel som jag förmodligen är allergisk mot. När vi smorde upp cyklarna och letade fram cykelhjälmarna märkte vi att Olivias cykel var en aning för liten. Hon har tjatat om att hon vill ha en kärringcykel som hon kallar det. Var inte sugen att köpa en ny cykel för flera tusen igen så vi kollade Blocket och hade sån tur att det precis hade kommit in annons på en gammal cykel, precis sån som Olivia ville ha, till bra pris. Nu har vi gjort två jättefynd på Blocket under påsk.

Jag hade lite svårt att bestämma vad jag skulle göra för påsktårta i år. Som vanligt var jag sugen på choklad, men ville inte göra en vanlig chokladtårta. Var lite sugen på en cheesecake med bär, men tycker ofta att digestivebotten blir för smulig och tråkig. Därför gjorde jag en chokladbotten istället. Det blev en väldigt mastig cheesecake som räcker till många. Vi åt den efter lördagens påskbuffé, jag tog en stor bit i solen igår och vi åt den till efterrätt till dagens påsklunch.

Vill man ha en mer lila kaka så vispar man sönder blåbären mer.
Men jag tycker det är gott och fint med hela bär också.

Blåbärscheesecake med chokladbotten
Chokladbotten:
115 g smör
115 g mörk choklad
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Blåbärscheesecake
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Crème fraiche-topping
2 dl creme fraiche
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Chokladbotten:
Smörj och bröa en rund form.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme och under flitig omrörning tills blandningen är slät.
Vispa ägg och socker ordentligt.
Tillsätt mjölk och chokladsmöret, vispa.
Vänd ner mjölet och blanda tills smeten är slät.
Häll smeten i formen.
Grädda långt ner i ugnen i 180 grader i ca 20 min.
Ta kakan ur ugnen och gör i ordning resten.
Blåbärscheesecake:
Kör alla ingredienserna i matberedare eller med elvisp till en jämn smet. Häll i formen.
Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.
Crème fraiche-topping:
Blanda ihop ingredienserna och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min.
Låt kakan sedan stå över natten i kylskåp.
Servera gärna en klick vispad grädde till.

Eftersom jag hade sån beslutsångest vad jag skulle göra för påsktårta hann den bara stå kallt några timmar. Den var god men lite lös i konsistensen. Dagen efter var den mycket bättre. Jag hade gärna haft lite kladdigare chokladbotten så nästa gång tar jag lite mindre mjöl och hoppas att den inte blir för kladdig. Blåbär och choklad är en sån bra kombination och jag är väldigt nöjd med mitt cheesecake-experiment. Hallon passar också bra till choklad så jag kommer nog prova det framöver också.

4 reaktioner till “Blåbärscheesecake med chokladbotten”

    1. Den fetaste varianten blir nog bäst till det här eftersom man inte vill att den ska bli för rinnig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *