Tjocka grillade revbensspjäll med amerikansk glaze

Nu är det fredagkväll och som vanligt på fredagkvällar är jag trött. Ska bara skriva det här inlägget sen ska jag gå och sova. Man blir ju inte piggare av att höra Idas snarkningar. Har ni sett det engelska kungliga bröllopet? Jag såg lite på eftermiddagen, kul att se lite kändisar och fina klänningar…och alla hattar. Var lite sugen på att baka en bröllopstårta till efterrätt. Men det hann jag inte med för vi åkte och tittade på kakel och klinker istället.

När jag var och helghandlade hade de tjocka revbensspjäll riktigt billigt så jag köpte 2 kg som vi grillade ikväll. För att det skulle gå lite fortare på grillen kokade jag dem först i ca 40 minuter.

Tjocka grillade revbensspjäll med amerikansk glaze
2 kg tjocka revbensspjäll
1 msk salt
1,5-2 liter vatten
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter
3 vitlöksklyftor
Glaze:
2 dl passerade tomater
0,5 dl worcestershiresås
0,5 dl sirap
2 tsk paprikapulver
2 krm chilipeppar
2 vitlöksklyftor

Lägg spjället i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg i salt, peppar, lagerblad, delade vitlöksklyftor och skivade morötter. Koka upp.
Låt sjuda på svag värme under lock i 30-45 minuter, beroende på tjocklek.
Ta upp spjällen och låt dem svalna.
Glaze:
Blanda samman passerade tomater, worcestershiresås, sirap, paprikapulver och chilipeppar. Pressa ner vitlöken.
Skär upp spjället så att varje bit har ben i sig.
Pensla med glaze.
Grilla spjällen runt om, långt från glöden. Pensla ev. med mer glaze under grillning och före servering. Grillningen tar inte så lång tid när man först har kokat spjällen. Det tar ca 10 minuter men är beroende på hur länge man kokade dem och hur stora bitar man har.
 
Vill man kan man grilla hela spjället och dela det i portionsbitar efter grillning. Men vi tycker det är gott med glaze och grillyta runt hela biten. Har man ingen grill kan man ugnssteka spjällen istället genom att lägga revbenen på ett galler i en långpanna med benen uppåt. Stek i 275° i ca 20 minuter. Vänd och pensla med glaze. Stek i ca 10 minuter till. Pensla med mera glaze före servering.
 
Det här var riktigt gott och alla åt hur mycket som helst. Revbensspjäll kommer definitivt att ligga på grillen fler gånger i sommar. I dag åt vi det tillsammans med grillad sparris, sallad och chili-bearnaise. En riktig höjdarmåltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *