T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze

Så underbart det var att vakna en måndag och inte en endaste kväll i veckan är inbokad. Jag kommer inte ihåg när det hände senast. Att jag dessutom bara jobbar 2,5 dar gör ju inte saken sämre. Igår var det mors dag och jag var hos min mamma i flera timmar och blev uppassad med god lunch och gott fika. Det skulle kanske ha varit jag som passade upp henne?!

Till middag for vi hem och grillade älgstek som vi åt med en god Jack Daniels Glaze. Det är ett recept som finns lite här och var på nätet och det sägs att det är samma som finns på restaurangen T.G.I.F. Fast min variant blev utan Jack Daniels. Min man samlar på whisky och när jag sa att jag behövde Jack Daniels sa han att någon sådan kommer inte in i vårt hus, för det är inte Whisky. Eftersom det skulle var så pass lite tog jag en annan whisky från skåpet och jag tror inte det gjorde någon skillnad.

T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,5 dl vatten
2,4 dl ananasjuice
4 msk (0,6 dl) teriyakisås
1 msk soja
3 dl farinsocker
3 msk färskpressad citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
1 krm cayennepeppar

Skär av en liten bit av toppen på vitlöken. Om vitlöken inte står stadigt skär du även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt.
Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme.
Sänk sedan värmen och låt det sjuda.
Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resten av ingredienserna i kastrullen.
Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.
Sila såsen.
Använd som glaze till att pensla på grillat kött vid slutet av grillningen. Eller använd den som sås att äta till kött eller kyckling.

Väldigt söt men god glaze/sås som alla utom Isak åt av, men Isak äter sällan sås. Den här gången använde vi den som sås till grillat kött, men det fungerar även att använda den som glaze och pensla köttet med. Det var gott med en lite syrlig coleslaw gjord på turkisk yoghurt för att väga upp det söta. Ett annat alternativ är att ta en klick crème fraiche, om man nu inte vill ha det för sött.

Färdigrostad vitlök som nu har blivit mjuk och ska klämmas ut.
En vitlök blir ungefär 2 msk, dvs den mängd som ska användas.

Det är många ingredienser och man ska ha ganska lite av var och en. Nästa gång provar jag nog att öka på mängden ananasjuice och struntar i krossad ananas. Det känns lite onödigt att öppna en hel konservburk och sedan bara använda 1 msk. Det är första gången jag använder silverlök. Den var väldigt mild och god att sedan använda till sallad, nästa gång provar jag kanske att använda rödlök istället som jag oftast har hemma.

Glazen/såsen är färdig att ätas.

2 reaktioner till “T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze”

  1. Mycket god glace som man kanske inte ska ta för mycket av för då smakar köttet inte så mycket kött längre. Och Jack Daniels är ett otyg. Ta en god skotsk blended whiskey och droppa i ett par droppar citron istället. Kalas bra recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *