Köttfärs- och potatisgratäng

Semester, jag har semester. Så härligt! Tyvärr är inte vädret lika härligt, regnet har vräkt ner i snart två dygn utan uppehåll. I fyra och en halv vecka ska jag vara ledig nu sen jobbar jag i en vecka och därefter är jag ledig i ytterligare två veckor. Det gäller att passa på att ha lång sommarledighet så länge man har föräldraledighet att ta ut. Sen får man väl nöja sig med 4-5 veckor.

Resten av den här veckan kommer jag nog tillbringa en hel del tid i köket. Roligt! Dels ska jag laga mat till mamma och pappas guldbröllopsdag och dels till midsommar. Midsommarmenyn är inte riktigt klar än. Vi brukar ha picnic-lunch men om det här vädret fortsätter föredrar jag nog att vara hemma och inomhus.

Köttfärs- och potatisgratäng
ca 10 potatisar, skivade
1 gul lök, skivad
5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
0,5 dl chilisås
2 msk tomatpesto
1-2 dl fetaost
salt och peppar

Lägg potatis, lök, grädde och mjölk i en kastrull. Krydda med salt och peppar.
Sjud under lock 10-15 minuter.
Stek färsen. Häll på tomaterna, chilisås och tomatpesto, smaka av med salt och peppar och låt puttra några minuter. Blanda sist i fetaosten.
Varva potatisen och färsen i en ugnsform.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
Servera med en sallad.

Olivia som inte brukar tycka om köttfärs-rätter tyckte att det här var riktigt gott. Men Isak tyckte inte om det, men det kan bero på att han var trött och på lite dåligt humör. Jag hade inte förberett något men det gick ändå ganska snabbt att få maten på bordet. Medan gratängen blev klar i ugnen gjorde jag sallad. Har man mer framförhållning kan man ju förbereda så att den bara behöver gratineras och bli varm i ugnen.

Jag kokade grädden och potatisen i en stor emaljerad gjutjärnsgryta och sedan hällde jag i köttfärssåsen dit och rörde om innan jag ställde in den i ugnen. Bättre att göra så istället för att koka potatisen i en kastrull, göra köttfärssåsen i en annan och sen varva allt i en ugnsfrom. Allt för att minimera disk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *