Kanellängder

Jag är inte riktigt klok. Trots att jag har hur mycket som helst att göra med renovering och rumsflytt och inför morgondagens kalas t.ex. blåsa ballonger, städa och packa fiskdammspåsar så ställer jag mig och bakar bullar efter middagen. Jag hade inte tänkt ha några bullar på Idas barnkalas men eftersom kanelbullar är bland det bästa jag (och Ida) vet så kändes det konstigt att ha ett kalas utan bullar. Men jag var i alla fall så klok så att jag bakade bara enkel sats och jag gjorde längder. Innan middagen bakade jag dessutom Franskt lantbröd (jag vet…jag är lite tokig), men då använde jag färdig mix så att jag slapp mäta upp mjöl osv. Jag är inte så mycket för mixer och tycker om att göra allt själv. Men brödet blev riktigt gott. Eftersom jag inte har haft tid eller ork i värmen att baka har jag ätit köpesbröd ett tag och nu är jag såå less det. Så det blir gott att ha hembakt i frysen trots att det är från mix.

Den främre längden är klippt och den bortre är flätad.

Kanellängder
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop. Dela den i två längder.Klipp med sax jämna blad och vik varannan flik/blad åt vänster och varannan åt höger.
Vill du göra en fläta istället: Vik plattan dubbelt och skär i 4 remsor som flätas. Dela i två längder.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 20-25 minuter.
Strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.

Den främre längden har jag klippt i flikar men inte vikt dem åt sidan än.
Den bortre längden är klippt och vikt.

Jag brukar sällan göra längder eftersom jag några gånger har misslyckats och fått dem för degiga. Men i dag lyckades jag. Isak tyckte att de var sååå snygga och goda så han tyckte jag skulle bli bagare. Vilket beröm! Behöver man inte äta mjölk- och äggfritt använder man smör eller vanligt margarin istället för mjölkfritt margarin. Vatten och havremjölk byter man ut mot mjölk. Dessutom kan man pensla längderna med ägg före gräddning också.

En kommentar till “Kanellängder”

  1. Hej! Hittade din blogg när jag sökte på kanellängd. Vill bara tipsa om att om man inte kan pensla med ägg så går det jättebra med fil 🙂 så gör jag eftersom jag är allergisk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *