Jordgubbs- och rabarbersylt

I dag vaknade jag av ett konstigt ljud som jag inte har hört på länge – regn mot fönstret. Regnet öser ner och det blåser riktigt mycket. Jag som har semester en vecka till hoppas att sommaren återvänder snarast. I dag fyller mamma år så vi ska dit på kalas, tyvärr blir det att kalasa inomhus.

Jordgubbar och rabarber passar utmärkt ihop både i paj och i sylt. Har ni inte provat så gör det!

Sommargott – fil med en klick sylt.

Jordgubbs- och rabarbersylt
500 g jordgubbar
500 g rabarber
700 g socker

Rensa och skölj jordgubbarna. Dela de stora bären.
Skölj och skär rabarbern i småbitar.
Varva jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull. Låt stå och safta sig en stund.
Hetta upp långsamt och låt sylten koka försiktigt 15-20 minuter.
Skaka och vrid grytan under kokningen så att sylten blir jämnt upphettad.
Skumma väl när sylten är färdigkokt.

Om man vill ha en fastare sylt kan man byta ut en del av sockret mot syltsocker. Jag brukar byta ut ungefär en fjärdedel. Tar man för mycket syltsocker blir det för fast konsistens tycker jag. Den blev lite väl söt den här sylten tycker jag, nästa gång minskar jag något på sockret.

En kommentar till “Jordgubbs- och rabarbersylt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *